Brian Smeulders

Ridderverhaal van Frits van Oostrom wint Libris Geschiedenis Prijs

"Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode" van Frits van Oostrom is verkozen tot beste historische boek.  

De jury van de Libris Geschiedenis Prijs vindt dat Frits van Oostrom de middeleeuwen op een meeslepende manier tot leven heeft gewerkt: “Alle grote thema’s uit het menselijk bestaan komen voorbij: ziekte, dood, verdriet en pijn. Heel knap laat Van Oostrom bovendien aan een groot publiek zien hoe je met historische bronnen omgaat. Een rijk en inspirerend boek.’”

Ridder Jan van Brederode werd in Santpoort, Noord-Holland, geboren rond 1372. Hij trok op bedevaart naar Ierland, ging in het klooster, legde zijn habijt weer af en werd gedood in 1415 in Azincourt, tijdens de Honderdjarige Oorlog. Eerst wilde hij aan Engelse zijde vechten, maar het werd uiteindelijk de Franse kant waarvoor hij sneuvelde.

De Libris Geschiedenis Prijs is 20.000 euro waard.  Frits van Oostrom is hoogleraar in Utrecht en een specialist van de middelnederlandse letterkunde. In 1996 won hij de AKO Literatuurprijs voor zijn boek “Maerlants wereld” over de middeleeuwse West-Vlaamse dichter Jacob Van Maerlant.