Videospeler inladen...

Terugkeer jonge kinderen van Belgische IS-strijders stapje dichterbij?

Child Focus ziet in de uitspraken van minister Jambon in "De zevende dag" een teken dat er mogelijk beweging zit in de repatriëring van jonge kinderen van Belgische Syriëstrijders uit oorlogsgebied.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei in "De zevende dag": “De regering heeft het standpunt ingenomen dat kinderen beneden de tien jaar kunnen teruggehaald worden en dat dat op een fatsoenlijke manier moet gebeuren.” Op de vraag of dat betekent dat ons land actief gaat repatriëren en de kinderen uit de kampen zal weghalen, antwoordde Jambon: “Wanneer we voldoende informatie hebben. Bijvoorbeeld in Turkije, waar we een liaisonofficier hebben, die dan zijn job moet doen.”

"Een nieuwe proactieve wind"

Child Focus begrijpt hier uit dat de Belgische regering “actiever wordt” in het terughalen van de jonge kinderen. Heidi De Pauw heeft het over "een nieuwe proactieve wind". Op dit moment is ons land enkel een zogenoemde “passieve repatriëring” genegen, waarbij Belgische ambassades en consulaten kunnen worden ingezet, maar ons land niet zelf de kinderen in de kampen gaat weghalen.

Er zijn  naar schatting 150 kinderen van Belgische Syriëstrijders. Ze zitten met hun moeders en andere familieleden in gevangenkampen in Irak en Syrië. Driekwart van hen is jonger dan zes jaar. Van 15 kinderen weet Child Focus waar ze zich bevinden, in Koerdisch gebied, in Noord-Syrië.

Onlangs trok Rudi Vranckx van VRT NWS naar enkele van die kinderen, samen met Child Focus, artsen en psychologen. De gezondheidstoestand van de baby’s en jongere kinderen in de kampen is slecht, in die mate dat sommigen de winter mogelijk niet zullen overleven.

Walter Damen, advocaat van zes kinderen uit twee families, heeft eerder dit jaar de Belgische staat gedagvaard om af te dwingen dat de kinderen uit de kampen zouden worden weggehaald en in ons land worden opgevangen. Dat verzoek is toen afgewezen.

Nu wacht Damen met verdere juridische procedures, tot duidelijk wordt wat de politiek zal doen: “Ik hoor de Belgische minister van Binnenlandse Zaken nu toch wel zeggen dat hij actief wil werken en de liaisonofficier zal inschakelen. Dan is de weg (voor de kinderen, nvdr) tien keer gemakkelijker.”

Nadia Sminate, Vlaams Parlementslid voor N-VA, wees er in "De zevende dag" op dat België "geen ambtenaren naar conflictgebied zal sturen waar ze geen enkele bevoegdheid hebben". Ze zei ook te vrezen dat ouders mogelijk meekomen met de kinderen: "Als je de kinderen gaat halen, dan krijg je er de ouders met een grote strik bij, en dat zijn mensen die meegewerkt hebben aan een van de gruwelijkste regimes ooit".   

Bekijk hier het debat in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen