Nicolas Maeterlinck

Buitenlandse toeristen vinden massaal de weg naar ons land: recordcijfers voor eerste helft 2018

2017 was een recordjaar voor de Vlaamse toeristische sector in ons land, maar 2018 zou dat record wel eens kunnen breken. In de eerste zes maanden van dit jaar waren er meer dan 14 miljoen overnachtingen, ruim één miljoen meer dan in dezelfde periode in 2017 De groei komt vooral van de buitenlandse toeristen, en die komen zowel massaal uit onze buurlanden als uit Amerika of Azië. Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van de Vlaamse toeristische sector.

Over de hele lijn zijn het aantal toeristische aankomsten en overnachtingen in ons land gestegen tegenover de periode januari-juni 2017. De sector noteerde 4% meer boekingen van landgenoten die ervoor kozen om "toerist in eigen land" te zijn, en 11% meer buitenlandse boekingen.

Er werden ruim één miljoen meer overnachtingen geboekt dan in de eerste helft van 2017. En drie kwart daarvan kwam van buitenlandse toeristen. Niet enkel de Duitsers, Fransen en Britten komen weer vaker naar ons land, ook vanuit Brazilië, de VS en China is er veel interesse voor wat we op toeristisch vlak te bieden hebben.

"We zijn geweldig op weg om het record van vorig jaar te laten sneuvelen. We blijven de nadruk leggen op wat ons onderscheidt van onze buurlanden, en dat is ons cultureel erfgoed, en wat we te bieden hebben op vlak van eten en drinken en bijvoorbeeld ook onze wielercultuur", zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. "Maar we leggen ons specifiek ook toe op de culturele meerwaardezoekers: mensen die veel spenderen en zich niet beperken tot het toeristische seizoen of de vaste toeristische trekpleisters. Onze Vlaamse Meesters en steden zijn erg populair bij die groep."

De culturele meerwaardezoekers zijn een interessant publiek: ze reizen ook buiten het toeristische seizoen én bezoeken meer dan enkel de klassiekers.

Vlaams Toerismeminister Ben Weyts, N-VA

Niet enkel de klassieke kunststeden boeken op dat vlak succes. "Het aantal Vlaamse steden die toeristen kunnen aanspreken, proberen we uit te breiden. Centrumsteden als Leuven en Mechelen nemen we daarom actief mee in onze buitenlandse promotie", aldus Weyts.

Als de trend van januari tot juni zich doorzet, dan is 2018 is goed op weg om de recordcijfers van 2017 te overtreffen. Bij deze halfjaarcijfers worden immers de zomermaanden met wekenlang prachtig weer nog niet meegeteld. “De aanhoudende groei is vooral de verdienste van de toeristische sector zelf”, zegt Weyts. “Het is een buitengewoon veerkrachtige sector. Amper 2 jaar geleden ging het toerisme na de aanslagen in ons land door een dal, nu scheren we opnieuw hoge toppen”.

Meest gelezen