AFP or licensors

Toplanden willen voor einde van het jaar grondwettelijk comité voor Syrië

De staats- en regeringsleiders van Turkije, Duitsland, Frankrijk en Rusland hebben opgeroepen om "voor het einde van het jaar" een grondwettelijk comité op te richten, dat een nieuwe wet kan opstellen in Syrië. Dat staat in de slotverklaring van de vergadering van de leiders, die zaterdag waren samengekomen in Istanboel om zich te buigen over het conflict in Syrië.

De leiders van de vier landen roepen dus op tot een instelling van een grondwettelijk comité en een eerste vergadering ervan in Genève voor het einde van het jaar, "als de omstandigheden het toelaten".

Voorts vragen ze een snelle en verzekerde toegang zonder beperkingen voor de humanitaire organisaties in heel Syrië.

De leiders riepen eveneens op om het staakt-het-vuren in de rebellenprovincie Idlib in stand te houden. "Een duurzaam staakt-het-vuren is belangrijk, samen met een voortdurende strijd tegen het terrorisme", zo las de Turkse president Recep Tayyip Erdogan voor uit de slotverklaring.

In de verklaring wordt ook gepleit om voorwaarden te creëren voor de terugkeer van vluchtelingen.

Meest gelezen