Ultrarechtse ex-militair Bolsonaro blijft op kop in de peilingen

Daags voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië, ligt de rechts-populistische kandidaat Jair Bolsonaro nog altijd op kop in de peilingen. De ex-militair zou volgens een zaterdag uitgevoerde peiling door Datafolha op 55 procent van de stemmen uitkomen. Zijn concurrent van de linkse Arbeiderspartij, Fernando Haddad, zou dan 45 procent halen.

Een andere peiling van het instituut Ibope zet Bolsonaro op 54 procent van de stemmen en Haddad op 46 procent.

Het ziet er dus naar uit dat de rechts-populist de nieuwe president van Brazilië wordt, al zag hij zijn populariteit wel slinken de jongste weken.

Bolsonaro polariseerde met beledigingen over minderheden, vrouwen, homoseksuelen en zwarten, en met zijn sympathie voor de militaire dictatuur die tot 1985 in Brazilië heerste. Maar om stemmen te winnen, heeft hij zijn discours de jongste tijd wat gematigd.

Haddad daarentegen lijdt onder het slechte imago van de Arbeiderspartij in Brazilië, die genoemd wordt in een aantal smeergeldschandalen. Vele kiezers zijn de corruptie en het geweld beu en willen verandering.

De andere kandidaat, Ciro Gomes, die bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen nog op de derde plaats strandde, heeft zaterdag aangegeven geen stemadvies uit te brengen. Gomes haalde in de eerste ronde 12,5 procent van de stemmen en wil niet laten blijken of hij nu een voorkeur heeft voor Bolsonaro of voor Haddad.

  

Meest gelezen