Opnieuw 1 op de 5 vluchten geschrapt op Zaventem

Er komt voorlopig geen einde aan de staking bij bagage-afhandelaar Aviapartner op Brussels Airport. De directie had gehoopt dat er vanaf 6 uur deze ochtend opnieuw gewerkt zou kunnen worden, maar de onderhandelingen met de vakbonden zijn gisteravond geëindigd zonder resultaat. Door de staking wordt vandaag op Brussels Airport opnieuw 1 op de 5 vluchten geschrapt. Het gaat om 150 van de in totaal 550 geplande vluchten.

Het sociaal conflict bij Aviapartner lijkt nu muurvast te zitten. De directie zegt dat ze concrete voorstellen heeft gedaan, zo wil ze onder anderen 30 van de 78 losse medewerkers een vast contract en een premie van 250 euro geven, als de staking onmiddellijk stopgezet wordt.

Maar volgens de vakbonden gaan de voorstellen niet ver genoeg. "Bij onderhandelingen is het de bedoeling dat we mekaar gaandeweg tegemoet komen, maar die indruk heeft de directie nog niet gegeven", zegt Fouad Bougrine van de liberale vakbond ACLVB.

Vanmiddag rond de tafel

Vanmiddag komen vakbonden en directie opnieuw samen voor een verzoeningsvergadering. Dat gebeurt deze keer niet -zoals gisteren- op Brussels Airport in Zaventem, maar in de gebouwen van de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Geen echte chaos in de vertrekhal momenteel

De voorbije dagen zijn door de staking bij Aviapartner al 550 vluchten geannuleerd op Brussels Airport. De start van de herfstvakantie is een druk weekend op de luchthaven van Zaventem. Alleen vandaag al komen er 74.000 reizigers over de vloer.

Maar voorlopig heerst er geen echte chaos in de vertrekhal, dat zegt VRT NWS-journalist Joppe Matyn die ter plaatse is. "De meeste passagiers zijn immers mentaal voorbereid. De vliegtuigmaatschappijen blijven ook passagiers overbrengen naar andere luchthavens."

Wie dit weekend een vlucht zou nemen op Brussels Airport, raadpleegt best de website van zijn luchtvaartmaatschappij. Op die manier zou elke passagier moeten zien of zijn geplande vlucht al dan niet kan vertrekken.

VIDEO "Het Journaal": het is wachten, puzzelen en slapen op de luchthaven voor de reizigers

Videospeler inladen...

Meest gelezen