Videospeler inladen...

Joodse gemeenschap zal synagoges in ons land zelf extra bewaken na aanslag in Pittsburgh

In Antwerpen zal de joodse gemeenschap de synagoges en joodse instellingen zelf extra bewaken na de antisemitische aanslag in Pittsburgh in de Verenigde Staten gisteren. Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken kondigde vanochtend aan dat er vanuit de overheid voorlopig geen extra veiligheidsmaatregelen voor synagoges of andere joodse instellingen komen. 

De joodse gemeenschap heeft een interne veiligheidsdienst die normaal aanwezig is bij grote evenementen. Zij gaan nu -vooral in Antwerpen- op korte termijn per instelling mensen aanduiden als veiligheidscoördinator, zegt Michaël Freilich (foto in tekst) van Joods Actueel. "Per synagoge worden 2 of 3 mensen aangesteld als veiligheidstoezichthouder. Zij gaan dan een extra oogje in het zeil houden. Ze zullen controleren of ramen en deuren altijd dicht zijn, of er geen verdachte pakketjes rondslingeren, of er geen verdachte personen in de buurt zijn. Mocht dat toch het geval zijn, dan kunnen zij de politie bellen." 

De aanleiding hiervoor is de schietpartij in de VS gisteren waarbij elf mensen om het leven kwamen. "Het is niet dat er in ons land nog nooit een aanval geweest is op joden, denk maar aan de aanslag in het Joods Museum in Brussel enkele jaren geleden en in de jaren 80 zijn er ook verschillende aanslagen op synagoges geweest", gaat Freilich verder.  

"Wat in de VS gebeurde, gebeurde op een sabbat, dan wordt de dienst druk bijgewoond en dat zou ook hier kunnen gebeuren. We leven nu eenmaal in een tijdperk van terrorisme. We zouden het onszelf niet vergeven als we het niet zouden doen en als er dan toch iets zou gebeuren. Politie en leger staan inderdaad paraat, maar het is onmogelijk te verwachten dat er voor elke instelling een agent staat. Het is belangrijk dat wij ons eigen steentje bijdragen." 

Vanuit overheid geen extra veiligheidsmaatregelen

Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken liet vanochtend weten dat er vanuit de overheid niet meteen bijkomende veiligheidsmaatregelen komen. "Het dreigingsniveau in ons land staat op 2, voor de joodse belangen is dat sowieso al 3. Dat betekent dat er al specifieke maatregelen van kracht zijn. Voorlopig worden noch het dreigingsniveau noch de maatregelen aangepast, maar uiteraard wordt dit verder opgevolgd en kan er altijd een aanpassing gebeuren."

Bij de schietpartij zaterdag in een synagoge in Pittsburgh (Pennsylvania) kwamen elf mensen om het leven. Er vielen ook zes gewonden. De dader was de 46-jarige Robert Bowers, die door de politie kon worden gevat. Hij riskeert de doodstraf, onder meer voor antisemitisch geweld. 

In de Verenigde Staten is de veiligheid aan andere joodse gebedshuizen opgetrokken. Ook in Frankrijk worden ze extra bewaakt. 

Meest gelezen