Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Open brief Joodse organisatie in VS: "President Trump, zeg niet dat de pers de schuldige is"

Robert Bowers, de verdachte van de dodelijke aanslag op de synagoge in de Amerikaanse stad Pittsburgh, verschijnt vandaag voor de rechter. President Trump wil een bezoek brengen aan Pittsburgh, maar in een opvallende open brief laten Joodse leiders verstaan dat hij niet welkom is zolang hij verdeeldheid zaait. "De polarisatie bereikt een nieuw kookpunt", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Robert Bowers, de man die afgelopen weekend 11 Joden doodschoot en 6 anderen verwondde in de Tree of Life-synagoge in Pittsburgh, verschijnt later vandaag voor de rechter. "Er zijn 29 aanklachten tegen hem geformuleerd, hij riskeert de doodstraf", zegt VS-correspondent Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1. Waarom hij Pittsburgh als doelwit uitkoos, is niet duidelijk. Wel gaf hij eerder al blijk van jodenhaat en plaatste hij antisemitische boodschappen op sociale media.

Israël heeft in allerijl een topminister naar Pittsburgh afgevaardigd: Naftali Bennett, minister voor de Diaspora in de regering van premier Benjamin Netanyahu. "We zien een toename van antisemitische aanvallen met ongeveer 60 procent wereldwijd. West-Europa, Oost-Europa, de Verenigde Staten, waar er Joden wonen is er helaas ook antisemitisme. Maar wij zullen niet zwijgen", vertelde hij in een interview met Soenens.

"Bennett is een vrij rechtse figuur, een zeer zionistisch-Joods politicus. Opmerkelijk om hem hier te zien", zegt Soenens. "Maar hij zei niet dat Israël tot actie zal overgaan. Zijn boodschap was alleen maar: we zullen niet zomaar lijdzaam toekijken. Hij was daar om te tonen dat Israël niet toekijkt vanuit het thuisland, Israël kijkt naar de Joodse bevolking in de hele wereld."

Videospeler inladen...

Joodse organisatie: "President Trump, u bent niet welkom in Pittsburgh"

Intussen is ook een opmerkelijke open brief verschenen van de Joodse organisatie Jewish Partnership for Justice aan president Donald Trump, die later deze week een bezoek wil brengen aan de stad. Daarin schrijft ze dat Trump niet welkom is in Pittsburgh.

"Een heel harde brief", zegt Soenens. "Ze schrijven hem letterlijk aan. Ze zeggen: "President Trump, u bent niet welkom zolang u blank nationalisme niet aan de kaak stelt. U bent niet welkom zolang u niet stopt met aanvallen op minderheden. U bent niet welkom zolang u immigranten en vluchtelingen beschimpt. En zeg daarna niet, nu al die hatelijke taal de wereld is ingestuurd door u en uw aanhangers, dat de pers de schuldige is van het giftige klimaat." En dat laatste is exact wat Trump met een van zijn laatste tweets heeft gedaan."  

"De hatelijke taal is inderdaad toegenomen, het polariserende klimaat bereikt een nieuw kookpunt", zegt Soenens. "Iedereen in de politiek zal moeten nadenken over de gevolgen die zulke woorden hebben op extremisten zoals die Robert Bowers. Een stille man zo blijkt, maar niet zo stil op sociale media, waar hij haat spuwde. "

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend"

Meest gelezen