Videospeler inladen...

Annelies Beck vanuit Brazilië: "Er zal nauwlettend toegezien worden op deze president, en niet alleen door ngo's"

Wat de toekomst brengt voor Brazilië na de overwinning van Jair Bolsonaro is nog erg onduidelijk, zegt VRT-journaliste Annelies Beck vanuit Brazilië. Hoe zal hij de komende weken zijn team samenstellen, zal hij zijn toon milderen? "Er zal in elk geval nauwlettend toegezien worden op deze president, en niet alleen door ngo's."

Annelies Beck volgde de ontknoping bij supporters van Bolsonaro. Die hadden zich verzameld voor het appartementsgebouw waar hij woont en waar hij de uitslag afwachtte. "Toen het resultaat bekend raakte, waren de mensen door het dolle heen. Blij dat de PT (de linkse Arbeiderspartij) van de macht verdreven is, dat Brazilië geen Venezuela wordt, dat alles nu veilig zal worden en dat de corruptie aangepakt zal worden."

Beck zag er ook heel wat politiemensen en soldaten die na de bekendmaking van de resultaten "maar wat graag en al pronkend met hun wapens op de foto gingen met families en supporters van Bolsonaro, uitgedost in Bolsonaro-t-shirts en gedrapeerd met Braziliaanse vlaggen. Een heel vreemd beeld, alsof al die veiligheidsdiensten zich ook de winnaar van de avond voelden."

"Heel veel onbeantwoorde vragen"

E agora, wat nu? Dat is de vraag. Bolsonaro legt in januari de eed af en heeft de komende twee maanden dus de tijd om een team samen te stellen. "Het is uitkijken naar hoeveel familieleden daarin een rol krijgen, zijn zoons bijvoorbeeld. En militairen of oud-militairen."

In de tweede ronde moesten ook nog een paar gouverneursposten ingevuld worden. "In alle staten waar een geallieerde van Bolsonaro deelnam, heeft die gewonnen. Ook in het parlement maakt de partij van Bolsonaro een geweldige sprong, ze is nu de tweede partij na de PT. Met andere woorden, het land ligt echt wel in een andere plooi."

Misschien wel iets goeds aan deze verkiezingen: werkelijk iedereen uit alle lagen van de bevolking was ermee bezig, en dat heb ik nog maar zelden op deze manier gezien

Annelies Beck

De verwachtingen bij de achterban zijn hooggespannen, maar zal hij ook de Brazilianen die niet voor hem gestemd hebben, tegemoet komen? Zal hij zijn toon milderen of is de ruwe taal van tijdens de campagne een voorbode van zijn beleid? En wat met de militairen? "Er zijn heel veel vragen onbeantwoord op dit moment", zegt Beck.

"Er zal in elk geval nauwlettend toegezien op deze president, en niet alleen door ngo's. Dat is misschien wel iets goeds aan de verkiezingen. Werkelijk iedereen uit alle lagen van de bevolking was ermee bezig, had er een mening over, discussieerde erover, en dat heb ik nog maar zelden op deze manier gezien."

Beluister het gesprek met Annelies Beck in "De ochtend"

VRT-reporter en Braziliëkenner Annelies Beck is in Rio de Janeiro en volgde de verkiezingen. Bekijk hieronder haar reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen