Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA): "We werken aan betere luchtkwaliteit, maar we kunnen niet toveren"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) erkent dat zijn stad niet goed scoort op het vlak van schone lucht. Hij wijt dat onder meer aan de op een na grootste petrochemische cluster ter wereld in de Scheldestad, maar zegt er meteen bij dat we op de goede weg zijn en dat er heel wat maatregelen worden genomen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Antwerpen staat op een lijst van 50 meest vervuilde gebieden wereldwijd, en staat in de top 4 van Europa. Dat blijkt uit satellietgegevens die milieuorganisatie Greenpeace heeft geanalyseerd.

Je kan niet toveren en zeggen dat al die mensen moeten ontslagen worden omwille van de luchtkwaliteit

Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen

"Je kan niet toveren", reageert Bart De Wever. "We zijn een industrieel complex en een havencomplex. 150.000 mensen verdienen hier hun brood. Daarvoor betaal je een zekere prijs." De Antwerpse burgemeester bekijkt het grotere plaatje. "Als je naar gebieden in Europa gaat kijken waar het relatief slecht is, kom je tot de grote industriële as in Europa. Je kan niet toveren en zeggen dat al die mensen moeten ontslagen worden omwille van de luchtkwaliteit."

Maar er is beterschap op komst. "We moeten daar verder aan werken. We zijn op de goede weg en er zitten nog heel wat maatregelen in de pijplijn om dat verder te verbeteren", aldus De Wever. "We halen nu al de Europese norm inzake stikstofdioxide, maar we moeten naar de strengere norm van de Wereldgezondheidsorganisatie." Volgens hem zitten we trouwens op schema om die norm te halen.

We zijn op de goede weg en er zitten nog heel wat maatregelen in de pijplijn

Bart De Wever (N-VA), burgemeester van Antwerpen

"Dit is een verhaal waarbij je zegt dat we enerzijds op de goede weg zitten, maar anderzijds dat we achterop bengelen ten opzichte van de rest van Europa door wat we zijn", aldus De Wever, "de industriële en petrochemische as van dit land waaraan een groot deel van onze welvaart gebonden is."

"We hebben met de Vlaamse overheid en het Havenbedrijf 100 maatregelen afgesproken die we punt per punt afwerken." Bart De Wever geeft een beknopte opsomming: de lage-emissiezone, walstroom voor schepen, minder vervuilende schepen aantrekken en vervuilende schepen hoger belasten, het Oosterweelproject, de overkapping van de ring, een groene buffer aanleggen rond Antwerpen, klimaatneutraliteit vooropstellen in het vergunningenbeleid, warmtenetwerken, ... "Op alle facties - roet, fijn stof en NO2 - hebben we al vooruitgang geboekt." 

Herbekijk de repo uit "Het Journaal": Haven van Antwerpen is vervuilende factor

Videospeler inladen...

Meest gelezen