Digitaliseer uw oude filmrollen, cassettes en lp's via kenjedrager.be

Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) heeft een site gelanceerd die mensen uitlegt hoe ze audiovisuele dragers zoals filmrollen, cassettes of lp's kunnen digitaliseren. Het platform van de Vlaamse overheid wil voorkomen dat een heleboel beeld en geluid verloren gaat.

Vandaag lijken audiovisuele dragers haast met uitsterven bedreigd. Vinylplaten zijn (even) weer hip, maar de verkoop van cd’s zit al jaren in het slop. Onze muziekbibliotheek bevindt zich niet meer in een stoffige kast, maar wel op onze telefoon onder de naam Spotify. Dvd’s hebben plaats gemaakt voor een abonnement op Netflix.

Door die transitie zijn videocassettes en muziekplaten massaal van de living naar de zolder verhuisd, waar ze vaak een stille dood sterven. Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) wil daar graag verandering in brengen. Met de lancering van kenjedrager.be willen ze mensen leren hoe ze hun audiovisuele dragers, van steno-cassette over VHS tot Blu-ray, kunnen digitaliseren. Wie bovendien op zolder een vondst doet die hij of zij niet meteen kan thuisbrengen, kan die via kenjedrager.be identificeren.

Dus: heeft u nog een oude VHS-cassette liggen met daarop legendarische beelden van uw trouwfeest, maar een videorecorder ontbreekt? Of zijn de eerste stapjes van uw kind vereeuwigd op een filmrol die enkel met een luidruchtige projector kan worden afgespeeld? Op kenjedrager.be leest u hoe u dat beeld- en geluidsmateriaal weer tot leven wekt.

Meest gelezen