Videospeler inladen...

Staking Aviapartner duurt voort tot woensdagochtend. Directie: "Sommige eisen zijn gewoon niet bespreekbaar"

De staking van bagage-afhandelaar Aviapartner op de luchthaven van Zaventem duurt zeker voort tot woensdagochtend 6 uur. Dat heeft de CEO van Aviapartner België laten weten. Het bedrijf legt uit waarom de onderhandelingen zo moeizaam verlopen.

Hoe ver staan de gesprekken volgens de directie?

Yves Nuyts, General Manager Handling van Aviapartner in België, denkt dat het nog wel een tijdje zal duren voor er schot in de zaak komt. De vakbonden hadden aanvankelijk 32 eisen op de tafel gelegd. Om er wat vaart achter te zetten hebben we dat aantal punten beperkt tot 22 breekpunten. Op een aantal van die eisen heeft de directie al een antwoord geformuleerd, daarover lijkt al overeenstemming. Maar er zijn ook zaken bij die op het niveau van de sector moeten worden besproken. En tot slot zijn er een aantal dingen die voor de directie gewoon onbespreekbaar zijn.  

Het moet wel een evenwichtig akkoord zijn, dat de financiële gezondheid van het bedrijf niet in gevaar brengt 

Yves Nuyts, directie Aviapartner

Over premies kan er niet gesproken worden

Een aantal punten gaan over werkomstandigheden, daarover hebben bonden en directie blijkbaar al grotendeels een consensus. Maar de directie wil niet toegeven waar het over premies gaat bijvoorbeeld, of over organisatie van het werk. "Dan brengen we de financiële gezondheid van Aviapartner opnieuw in gevaar. Er is een zeer grote prijzenslag geweest, dat brengt met zich mee dat onze rendabiliteit jarenlang onder druk heeft gestaan. We zijn 15 maanden geleden begonnen met het rechtzetten van de financiën en dat lijkt te lukken. Tegen het einde van het jaar kunnen we misschien weer in de zwarte cijfers zitten." 

Het vliegtuig Aviapartner was een nosedive aan het doen.  Nu klimmen we weer maar we zijn nog niet hoog genoeg.  

Yves Nuyts, directie Aviapartner

Er is stakingsrecht, maar ook werkrecht

Het lijkt dus heel moeilijk om in die omstandigheden tot een akkoord te komen. "We doen alle moeite, maar ik kan moeilijk een akkoord afsluiten dat de firma structureel in gevaar brengt. De CEO steunt ons daar volledig in."  Aviapartner heeft vandaag ook tot twee keer toe een deurwaarder gevraagd. "Omdat we vernomen hadden dat de stakers werkwilligen wilden verhinderen om aan het werk te gaan. Dat kunnen we niet tolereren, er is stakingsrecht maar ook het recht op werken."

Hoelang gaan die gesprekken nog duren?

Het einde van de gesprekken is op dit ogenblik (maandag rond 15 uur) nog lang niet in zicht. De vakbond heeft een ruime delegatie bijeengeroepen van wel 25 mensen. Die groep zou de teksten nu heel nauwgezet aan het nalezen zijn. "Als iedereen zo zijn zegje moet doen, kan het nog wel een paar uur duren vooraleer we weer met de bonden aan de tafel gaan zitten", zo vreest de directie van Aviapartner nog.  De CEO heeft inmiddels bevestigd dat de acties nog niet van de baan zijn, hij heeft het over acties tot "minstens woensdagochtend 6 uur".  

Riadh Bahri: "Directie spreekt tegen dat er een faillissement komt"

Videospeler inladen...

Meest gelezen