Video player inladen...

Erdogan ziet het groot: "Nieuwe luchthaven Istanbul wordt de grootste ter wereld"

Kleinschaligheid is aan de Turkse president Erdogan niet besteed. We bouwen een nieuwe luchthaven in Istanbul, besliste Erdogan, en die moet uitgroeien tot de grootste ter wereld. Tientallen doden op de bouwwerf door onveilige werkomstandigheden? De luchthaven moest en zou vandaag, op de 95e verjaardag van de Turkse republiek, opengaan. En zo geschiedde.

In een eerste fase mikt de luchthaven op 90 miljoen passagiers per jaar.  Daarmee staat de nieuwe luchthaven in Istanbul al meteen in de top vijf wereldwijd. Ter vergelijking: Zaventem strandt op iets minder dan 25 miljoen. Maar de Turkse president Erdogan heeft torenhoge ambities. "Over tien jaar moet dit de grootste luchthaven ter wereld worden, en mikken we op 200 miljoen reizigers per jaar."

Al heeft Erdogan het symbolische lintje doorgeknipt, de luchthaven is nog niet volledig gebruiksklaar. De 'oude' Ataturk-luchthaven is te klein geworden. Maar tot eind december blijft 'Ataturk-Airport' wel in gebruik. Vanaf begin volgend jaar zal de nieuwe luchthaven op volle toeren draaien.

AFP or licensors

De werf veranderde in een kerkhof

Op 29 oktober moest en zou de gloednieuwe Istanbul Airport openen. Omdat het op die dag de 95e verjaardag is van de Turkse republiek. De deadline naderde en het afgelopen jaar zaten de werkzaamheden niet op schema. Dus moest er een tandje worden bijgestoken. Met 34.000 arbeiders werd er gewerkt, dag en nacht. Veiligheid moest wijken voor snelheid. Met dramatische gevolgen. Volgens de bouwfirma stierven er 30 arbeiders op de werf. Het zijn er meer dan honderd, reageerde de vakcentrale. 

Was er dan geen protest? Natuurlijk wel. Honderden arbeiders betoogden vorige maand voor betere arbeidsomstandigheden en de snelle uitbetaling van achterstallige lonen. Met gevolg? Jawel. De betogers werden aangehouden. 25 van hen zitten nog altijd in de gevangenis.

Prestigieus

Hoe dan ook, de nieuwe luchthaven van Istanbul zal imponeren. De verkeerstoren bijvoorbeeld ziet eruit als een reusachtige tulp. De architect van het merkwaardige gebouw kreeg twee jaar geleden al de 'International Architecture Award'. Op de achtergrond boomt de inflatie in Turkije en kreunt het land onder slechte economische omstandigheden, maar voor miljoenen reizigers zal de eerste impressie van Turkije er een zijn van luxe en prestige. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen