Videospeler inladen...

Verkouden? U bent niet alleen

Huisartsen hebben de handen vol met patiënten die ontstekingen hebben aan de slijmvliezen en de bovenste luchtwegen. "Zo'n verkoudheidspiek eind oktober is niet abnormaal", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Het schooljaar is enkele maanden ver, de kinderen hebben ruimschoots de tijd gehad om verkoudheden door te geven aan mekaar en aan hun ouders." En we zetten ons al schrap voor het griepseizoen, dat is voor het einde van het jaar.

Kinderen produceren heel veel viruspartikeltjes, in september en oktober hebben ze die naar hartenlust uit kunnen wisselen. Thuis geven ze ze door aan hun ouders, die dan weer hun collega's besmetten. Marc Van Ranst: "Zodoende zitten we nu bijna op de piek van de verkoudheidsgolf. Deze week, in de herfstvakantie, vlakt de piek wellicht wat af en daarna gaat dat weer omhoog. En rond Nieuwjaar maken we ons weer klaar voor het griepvirus."

Meest gelezen