Videospeler inladen...

Bijna 200.000 Franse gezinnen zonder stroom na plotse sneeuwbuien

Het centrum van Frankrijk is de voorbije uren getroffen door een vroege en onverwacht stevige winterprik. Vanochtend zaten 195.000 huizen zonder stroom. Gisteren waren verschillende wegen al onberijdbaar door de sneeuw. Honderden bestuurders kwamen vast te zitten en moesten de nacht noodgedwongen elders doorbrengen.

De ellende op de weg begon gisterenavond. Op de Route Nationale 88, tussen Saint-Etienne en Puy-en-Velay, kwamen 1000 auto's vast te zitten in de sneeuw.  Volgens lokale media viel er een tiental centimeter sneeuw. Daardoor waren de wegen zo goed als onberijdbaar zonder sneeuwkettingen. Automobilisten lieten hun voertuig achter, waardoor ook de sneeuwruimers niet konden passeren. Honderden bestuurders werden opgevangen in scholen en sporthallen in de buurt. 

Vandaag nog meer sneeuw op komst

 In 17 Franse departementen, van de Ardennen tot de Puy-de-Dôme, geldt ook vandaag nog code oranje.  Bewoners moeten er rekening houden met ijsplekken en er kan 30 centimeter sneeuw vallen, lokaal zelfs 50 centimeter.  Vanmorgen lijkt vooral het departement Loire zwaar getroffen.  Daar zitten 54.000 gezinnen zonder stroom.  De snelweg A89 was vanochtend ook gedeeltelijk afgesloten om ongelukken te voorkomen. Ook op het eiland Corsica hadden 21.000 Fransen vanochtend geen elektriciteit, daar is de oorzaak een storm. Eén man raakte zwaargewond en moest naar het ziekenhuis overgebracht worden. 

VIDEO: bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal" over het noodweer in Frankrijk

Videospeler inladen...
Koeien schuilen onder een boom in Pontgibaud, in de Auvergne in het centrum van Frankrijk.
AFP or licensors
AFP or licensors

Meest gelezen