Videospeler inladen...

Japanse prinses geeft keizerlijke status op voor huwelijk

Door haar huwelijk met een gewone sterveling treedt prinses Ayako uit de keizerlijke familie. Die kampt met een gebrek aan mannelijke troonopvolgers. Toch weigeren de conservatieven in Japan om de wet aan te passen, zodat er ook een vrouw op de troon kan komen. 

In een traditonele shinto-ceremonie gaf prinses Ayako haar ja-woord aan Kei Moriya, een bediende in een Japanse rederij. Daarmee verzaakt ze aan haar titel en gaat ze voortaan als "mevrouw Moriya" door het leven. De 28-jarige prinses is een achternichtje van de huidige keizer Akihito en nam vorige week al afscheid van hem.   

Vanaf nu heeft ze formeel niets meer met de keizerlijke familie te maken. Die regel geldt alleen voor vrouwen. Ook de huidige keizer trouwde met een gewone sterveling, een meisje dat hij had leren kennen op de tennisbaan. Maar zij werd met open armen ontvangen in de keizerlijke familie en is nu keizerin Michiko. 

Te weinig mannen

Prinses Ayako is de derde vrouw uit de keizerlijke familie die haar familie de rug moet toekeren wegens haar huwelijk. Ook haar oudere zus trouwde met een gewone Japanner, en de oudste kleindochter van de keizer is verloofd met een studiegenoot. Zij wacht nog met haar huwelijk tot na de troonsbestijging van haar vader, in april volgend jaar. 

Intussen kampt de keizerlijke familie met een tekort aan mannelijke erfgenamen. Op dit ogenblik zijn er nog maar vier en de oudste van hen is 83.  In Japan gaan daarom al jaren stemmen op om de wet te veranderen zodat ook vrouwen de Chrysantentroon kunnen erven. Maar ultraconservatieve krachten blijven zich daartegen verzetten.   

Toch klinkt er ook wel wat kritiek op het huidige status-quo. Zo tweette een Japanse journaliste van de New York Times: "Het klinkt allemaal wel dramatisch en romantisch. Maar onder de huidige opvolgingswetten heeft een Japanse prinses weinig keuze."

Meest gelezen