Korpschef politie: “Niet minder, maar meer transmigranten in Kruibeke”

Wim Pieteraerens, chef van de politiezone Kruibeke-Temse, maakt gewag van groepen van 30 tot 60 ronddolende mensen in Kruibeke. Dat komt vooral door de sluiting van de snelwegparking in Wetteren. Staatssecretaris Theo Francken gaat met de politiechef overleggen, maar zegt dat overal het algemeen het aantal transmigranten daalt.

Kruibeke kwam al vaker in het nieuws met de problematiek van de transmigranten. Maar er zit geen schot in de zaak, meer nog: enkele recente maatregelen hebben een averechts effect, zegt korpschef Wim Pieteraerens in De Standaard.

Van Wetteren naar Kruibeke

“Wij kunnen jammer genoeg niet zeggen dat er een verbetering is, wel integendeel. Sedert de sluiting van de parkings op de E40 zien wij een toename van het aantal transmigranten die naar Kruibeke afzakken in de hoop om daar in een vrachtwagen te kunnen kruipen,” zegt korpschef Wim Pieteraerens aan VRT NWS.

Dat is elke nacht te merken op straat: “Wij krijgen meer en meer meldingen en de groepen zijn ook groter, meestal rond de 30 mensen, maar zelfs rond de 60.” Dat blijkt ook uit meldingen van chauffeurs van De Lijn, op verzoek van de politie.

Overbrenging naar Steenokkerzeel

Midden september besliste de regering om opgepakte transmigranten naar een centrum in Steenokkerzeel te brengen. “Helemaal in het begin was daar een klein beetje effect van te zien, en hebben we mensen daarheen kunnen brengen, maar al snel was die capaciteit ruim onvoldoende.”

De korpschef wijst er ook op dat de federale politie een groot stuk van de administratie voor haar rekening zou nemen, maar dat staat blijkbaar nog niet op punt. “We kunnen ook enkel mensen naar Steenokkerzeel brengen met een gecoördineerde actie en als het gaat om grote groepen. In Steenokkerzeel is daar geen plaats voor, en dus moeten wij veel tijd stoppen in wie achterblijft.”

Kruibeke vraagt al langer dat het autowegparkeerterrein beter wordt beveiligd. En het is niet de eerste noodkreet van korpschef Pieteraerens. Eerder deze zomer liet hij al verstaan dat zijn korps niet langer transmigranten zou oppakken, omdat dat zinloos was. In De Standaard zegt hij: "Het is misschien kort door de bocht, maar waarom laten we hen niet naar Engeland gaan?"

Reactie Theo Francken: "Aantal transmigranten daalt"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken krijgt andere  signalen uit andere gemeenten, verduidelijkt hij in "De Ochtend" op Radio 1. “Het aantal opgepakte transmigranten is gedaald in oktober, in Brugge, Zeebrugge, Oostende, in het Maximiliaanpark. Dat is sinds ons actieplan. Deze signalen zijn dubbel. De korpschef van Kruibeke is de man op het veld, we zullen vandaag contact hebben om te kijken wat er nog kan gedaan worden. “

Als snelle praktische oplossing suggereert Francken dat de parking langs de E17 in Kruibeke ontoegankelijker wordt gemaakt met “concertina”, een soort prikkeldraad. 

Het CSI, het “Centrum Screening Illegalen” in Steenokkerzeel is een van de punten van het actieplan van de regering, dat sinds anderhalve maand loopt. “Dat centrum werkt wel degelijk,” zegt Theo Francken, “er worden veel meer illegalen opgepakt én vastgehouden.” De capaciteit is 200 plaatsen. “Tegen volgende zomer komt er een extra gesloten centrum met nog eens 300 plaatsen,” kondigt Theo Francken aan, “maar dat kan natuurlijk niet van vandaag op morgen.”

Meest gelezen