Videospeler inladen...

"Lampje" beste kinderboek, "Het gelukkige eiland" het mooiste

Op de Boekenbeurs in Antwerpen is bekendgemaakt dat "Lampje" van Annet Schaap en "Het gelukkige eiland" van Marit Törnqvist de Boekenleeuw en Boekenpauw winnen.

De Boekenleeuw en –pauw, ter waarde van 2.500 euro, zijn de prijzen voor kinder- en jeugdboeken in het Nederlandse taalgebied. Vlaamse en Nederlandse auteurs en illustratoren dingen mee.

“Lampje” van Annet Schaap (°1965), gaat over de dappere dochter van een vuurtorenwachter. Het “mag nu al een klassieker genoemd worden,” zegt de jury, “het ademt die sfeer vanaf de eerste pagina.”  Het is "een boek om in te verdwijnen, nog een keer te lezen en bij te knorren van literair leesplezier. De jury noemt het "een boek dat tot lezen aanzet en misschien ook wel tot beter spreken en beter schrijven. Heel af en toe is er zo’n boek dat die speciale magie heeft en er met kop en schouders boven uitsteekt.”  

"Toen ik het schreef dacht ik dat geen kind zo'n verdrietig verhaal zou willen lezen. Maar er is kennelijk toch een behoefte aan dit soort verhalen," reageert Annet Schaap bij VRT NWS.

Prijsbeest

“Lampje” van Annet Schaap  won eerder al de Gouden Griffel en de Woutertje Pieterse Prijs. Annet Schaap was tot nu toe bekend als een gevierde illustratrice, onder meer van de boeken van Francine Oomen, Astrid Lindgren en Annie M. G. Schmidt. “Lampje” is haar debuut als schrijfster. Het boek wordt ook een tv-serie van de Nederlandse omroep vpro.

Inge Vrancken, hoofdredacteur VRT NWS, prees “Lampje” afgelopen zomer aan in “De Ochtend” op Radio 1, om zelf te lezen of voor te lezen: "Het is een boek over echte liefde, over verbondenheid, over moed en over hoe je soms veel meer aankan dan je dacht, omdat het moet.” Luister hier onder:

Op zoek naar het geluk

Marit Törnqvist (°1964) wint de Boekenpauw voor “Het gelukkige eiland”.  Het verhaal gaat over een meisje dat met een vlot van wrakhout op weg is naar de horizon. Maar die is verder dan ze had gedacht. Op een dag ziet ze midden in de zee een pijlvormig bord staan met de tekst: "het gelukkige eiland". Maar wat als ze ontdekt dat er oneindig veel eilanden zijn? En wat als alle eilandbewoners haar zeggen dat juist hún eiland het gelukkige is?

De jury prijst "Het gelukkige eiland" als een boek dat "een mogelijk voorspelbaar thema toch op een totaal nieuwe manier weet te verwoorden in woord en beeld". Een boek "dat precies de juiste snaar raakt, recht naar je hart gaat en daar waarschijnlijk ook voor lange tijd blijft zitten".  

"Mensen in België snappen het filosofische, het poëtische van mijn tekeningen, " zegt Marit Törnqvist in een reactie aan VRT NWS. "Mijn boek gaat over tegenslagen in het leven en mooie dingen en hoe je uiteindelijk misschien toch het geluk vindt." 

Marit Törnqvist werd geboren in Zweden, verhuisde op haar vijfde naar Nederland en woont nu afwisselend in Amsterdam en haar geboorteland.  In Zweden werd haar gevraagd om het werk van Astrid Lindgren te illustreren en zo veroverde ze ook buiten Nederland en Vlaanderen een groot publiek. In 1995 verscheen haar eerste zelfgeschreven boek, "Klein verhaal over liefde", dat bekroond werd met een Zilveren Griffel. Ze maakte tekeningen in "Jij bent de liefste", het poëzieprentenboek met versjes van Hans en Monique Hagen, en "Pikkuhenki", een modern sprookje van Toon Tellegen, waarvoor ze in 2006 het Gouden Penseel kreeg. In 2013 verscheen het prentenboek "Groter dan een droom", met tekst van Jef Aerts.   

Marit Törnqvist is ook erg sociaal bewogen. In Zweden nam ze het initiatief om Zweedse prentenboeken in het Arabisch vertaald aan net gearriveerde vluchtelingenkinderen uit te delen. In 2016 werden 30.000 boeken uitgedeeld, waarvan 15.000 exemplaren van "De rode vogel" van Astrid Lindgren, door Törnqvist geillustreerd. In Nederland stelde ze een bundeling verhalen en gedichten samen, die in het Arabisch verscheen voor vluchtelingen.

De jury van de kinder- en jeugdboekenprijzen merkt in haar verslag op dat “het kinderboekenaanbod stabiel van kwaliteit is”, dat er veel interessante non-fictieboeken worden gemaakt, maar dat vernieuwing wat ontbreekt. “Het mag allemaal wat gedurfder, verrassender en vooral schurender”. 

Joris Vergeyle geeft meer uitleg vanop de Boekenbeurs:

Videospeler inladen...

Meest gelezen