Videospeler inladen...

De verrassende zet van Angela Merkel: drie vragen, drie antwoorden

Verrassend nieuws bij het partijbestuur van de Duitse christendemocraten vanmorgen: Angela Merkel stelt zich niet opnieuw verkiesbaar als voorzitter. Tegelijk blijft ze nog wel bondskanselier. Duitsland-journalist Jeroen Reygaert legt uit wat die beslissing precies betekent en waarom ze dit net nu bekendmaakt.

Wat heeft Merkel vandaag precies bekendgemaakt?

Videospeler inladen...

Angela Merkel heeft vanmorgen aan het partijbestuur van de CDU laten weten dat ze zich niet opnieuw verkiesbaar zal stellen als voorzitter. De christendemocraten houden begin december hun jaarlijkse groot congres, daar wordt telkens ook een nieuwe voorzitter gekozen. De voorbije 18 jaar was dat altijd Angela Merkel. Algemeen werd verwacht dat ze zich nu opnieuw kandidaat zou stellen. Enigszins verrassend dus zei ze vanmorgen dat ze dat niet meer zou doen: "Het is aan iemand anders."

Waarom maakt Angela Merkel dit net nu bekend?

Videospeler inladen...

Angela Merkel heeft al een tijdje verschillende signalen gekregen, van de bevolking, van de achterban, van de CDU zelf. Gisteren bijvoorbeeld kreeg ze nog eens een bewijs dat de Duitsers het vertrouwen kwijt zijn. Er waren deelstaatverkiezingen in Hessen. Niet de meest belangrijke deelstaat, maar de CDU verloor wel meer dan 10 procent, een heel zware nederlaag.

In elke peiling blijkt ook dat haar partij én zijzelf minder populair worden, dat het vertrouwen in de regering zo goed als weg is. Er werd dus dringend gevraagd om een signaal van Merkel, en dat signaal geeft ze nu, door bekend te maken dat het aan iemand anders is nu.

Waarom blijft Angela Merkel toch nog kanselier?

Videospeler inladen...

Angela Merkel heeft altijd gezegd dat ze haar vier jaar als kanselier zou uitdoen. Ze heeft nog maar een jaar achter de rug, nog drie jaar te gaan dus, en ze gaat die termijn ook uitdoen. Merkel heeft ook altijd wel gezegd dat de functies van partijvoorzitter en bondskanselier samenhangen. Op dat laatste komt ze nu dus duidelijk terug.

Daar zit ook een tactiek achter. Merkel lijdt geen gezichtsverlies, zij kan in de luwte die drie jaar afwerken terwijl haar opvolger zich warmloopt. Wie dat zal zijn, is nog niet bekend, er circuleren wel al namen. Maar die opvolging kan nu dus volop in the picture komen.

Meest gelezen