Videospeler inladen...

Merkel blijft geen voorzitter van de CDU

Duits bondskanselier Merkel zal zich niet opnieuw verkiesbaar stellen op het partijcongres van de CDU. Dat heeft ze zopas bekend gemaakt op een bijeenkomst van het CDU-bestuur. Begin december verkiest de CDU een nieuwe voorzitter op het jaarlijkse congres. Verwacht werd dat Merkel zichzelf zou opvolgen, maar dat er mogelijk meer tegenwind komt.

Merkel blijft wel tot het einde van haar ambstermijn kanselier. Op zich is dat verrassend, want Merkel had altijd gezegd dat het kanselierschap en voorzitterschap samenhoorden. Door afstand te doen van het voorzitterschap geeft ze haar opvolger ruimte om zich te profileren en kan ze zelf verderwerken. Het was sowieso haar laatste termijn als kanselier.

Gisteren heeft haar partij de CDU een zware nederlaag geleden bij deelstaatverkiezingen in Hessen. Ook de zusterpartij CSU deed het slecht in Beieren twee weken geleden. Ook het vertrouwen in de regering is ongemeen diep gezakt.

Meest gelezen