Videospeler inladen...

PS in Molenbeek in zee met MR, SP.A en Open VLD, Catherine Moureaux nieuwe burgemeester

De PS in Molenbeek gaat dan toch in zee met de MR. Eerdere onderhandelingen om een linkse coalitie op de been te brengen met de PVDA-PTB en Ecolo waren afgesprongen. Catherine Moureaux treedt in de voetsporen van haar vader en wordt burgemeester.

Op verkiezingsavond verloor het huidige bestuur in Sint-Jans-Molenbeek zijn meerderheid. PS-SP.A, die zes jaar geleden naar de oppositiebanken werd gestuurd, kwam als grote winnaar uit de bus. Aan het hoofd van de socialistische lijst stond Catherine Moureaux, dochter van Philippe Moureaux, die tot 2012 burgemeester was in Molenbeek.

Op verkiezingsavond zelf verklaarde Catherine Moureaux dat ze wilde onderhandelen met PTB-PVDA. Een meerderheid vormen met de liberalen vond Moureaux "niet aan de orde". (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Maar de coalitiegesprekken met PTB-PVDA mislukten. Ook met Ecolo kon Moureaux geen akkoord vinden. Ecolo kon naar eigen zeggen niet opboksen tegen het electoraal gewicht van PS.

Nu is er dan toch een coalitie op de been gebracht: tussen PS-SP.A en MR-Open VLD. Catherine Moureaux wordt burgemeester. 

Op de persconferentie spreken de kopstukken van PS en MR over een "brede meerderheid" die "stabiliteit zal brengen in Molenbeek". Françoise Schepmans moet een stap opzijzetten als burgemeester, "maar doet dat zonder negatieve gevoelens", klinkt het. Volgens Schepmans is het een goede zaak dat PTB-PVDA niet mee bestuurt in Molenbeek. "Het is een partij die veel mensen angst aanjaagt. We kunnen die mensen nu geruststellen."

Ondanks het akkoord met MR spreekt Moureaux toch over een "coalitie van verandering". Zo zal het bestuur transparanter zijn en komt er ook een ombudsman in de gemeente.

Twee Vlaamse schepenen

Sint-Jans-Molenbeek zal twee Vlaamse schepenen krijgen: Jef Van Damme (SP.A), die onder Philippe Moureaux al schepen was, en Khadija Zamouri (Open VLD).

Herbekijk de repo over de nieuwe coalitie in Molenbeek uit "Terzake"

Videospeler inladen...

Meest gelezen