AFP or licensors

Syrië heropent Nationaal museum van Damascus na zes jaar sluiting door oorlog

In de Syrische hoofdstad Damascus is het Nationaal museum dit weekend plechtig heropend. Toen de oorlog  zes jaar geleden gevaarlijk dicht naderde, is het museum gesloten en werd de collectie in veiligheid gebracht. Voor het Syrische regime is de heropening een bewijs dat het gewone leven in de stad teruggekeerd is.

In aanwezigheid van Syrische hoogwaardigheidsbekleders, buitenlandse archeologen en restauratie-experts is het Nationaal museum van Damascus dit weekend plechtig heropend. Het bleef zes jaar lang gesloten door de oorlog in Syrië. Toen de vijandelijkheden de hoofdstad gevaarlijk dicht naderden, was de collectie in veiligheid gebracht en gingen de deuren voor onbepaalde tijd dicht.

Het Syrische regime beschouwt de heropening als een teken dat het gewone leven hervat kan worden. Tot voor kort werd de hoofdstad vanuit de buitenwijken nog bestookt door gewapende milities. Het Syrische leger kon ze met de steun van Rusland in Iran verdrijven, en die overwinning wordt nu in de verf gezet met onder meer de heropening van het museum.

AFP or licensors

Vandaag herleeft Damascus.

Syrisch minister van Cultuur Mohamed al-Ahmad

"De opening van het museum is een duidelijke boodschap dat Syrië er nog altijd staat en dat ons erfgoed niet is aangetast door het terrorisme", zei de Syrische minister van Cultuur Mohamed al-Ahmad. "Vandaag herleeft Damascus."

Het Nationaal museum van Damascus is bekend om zijn unieke collectie kunstvoorwerpen uit de oudheid. Het bezit archeologische vondsten uit de prehistorie en de klassieke periode,  naast islamitische kunst. Vier van de vijf afdelingen van het museum gaan weer open. 

AFP or licensors

In het museum worden ook beschadigde stukken uit de archeologische site Palmyra gerestaureerd. Palmyra, bijgenaamd Stad van Duizend Zuilen, was tot de burgeroorlog uitbrak de meest bezochte bezienswaardigheid van Syrië. De site werd zwaar beschadigd door de terreurgroep IS. 

AFP or licensors

Meest gelezen