Videospeler inladen...

Passagiersvliegtuig neergestort in Indonesië: eerste lichamen geborgen

Een passagiersvliegtuig van de Indonesische lagekostenmaatschappij Lion Air is gecrasht enkele minuten nadat het was opgestegen op de internationale luchthaven van Jakarta. Het toestel had 189 mensen aan boord. Reddingswerkers hebben intussen al de eerste lichamen geborgen. Het wrak is nog niet gelokaliseerd.

Het vliegtuig verdween in de buurt van Karawang in de provincie West-Java. Enkele minuten na het vertrek vanop de luchthaven van Jakarta stuurde het vliegtuig een verzoek om te mogen terugkeren. De luchtverkeersleiding gaf daarvoor toestemming, maar verloor kort daarna contact met het toestel. De binnenlandse vlucht was op weg naar Pangkal Pinang op het eiland Bangka. 

Reddingswerkers hebben al lichaamsdelen teruggevonden van slachtoffers. Vermoedelijk zijn alle 189 inzittenden omgekomen, 181 passagiers en acht bemanningsleden, zegt de leider van de reddingsoperatie.

Er zijn ook brokstukken gevonden van de Boeing 737 MAX 8, maar het wrak zelf is nog niet gelokaliseerd. Dat ligt vermoedelijk op de zeebodem, op ongeveer 35 meter diepte.

Buitenlandse Zaken laat weten dat er geen Belgen aan boord waren van de vlucht. Op het vliegtuig zaten twee buitenlandse passagiers. Welke nationaliteit ze wel hebben, is nog niet bekend.

(lees verder onder de foto)

Lion Air

De oorzaak van de ramp is nog onbekend. Het weer was rustig en helder en de Boeing 737 MAX 8 was een gloednieuw vliegtuig, dat nog maar enkele maanden in gebruik was. Volgens de CEO van Lion Air was er op een vorige vlucht weliswaar een technisch mankement vastgesteld, maar dat zou geheel volgens de voorschriften verholpen zijn.

Lion Air werd in 1999 opgericht. De luchtvaartmaatschappij, die moderne toestellen gebruikt van producenten Boeing en Airbus, groeide sterk de afgelopen jaren. De maatschappij vliegt hoofdzakelijk binnen Indonesië. Lion Air zou een vloot hebben van een honderdtal toestellen. 

Vijf jaar geleden is er al eens een toestel van Lion Air in de zee terecht gekomen, bij een landing op het toeristische eiland Bali. De meer dan 100 passagiers hebben dat toen allemaal overleefd. 

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen