Videospeler inladen...

Zeker elf doden door noodweer in Italië, Venetië voor 70 procent onder water

In Italië zijn al zeker elf mensen omgekomen, na noodweer en overstromingen in enkele regio's. Vooral de streek rond Venetië is zwaar getroffen. De stad in het noorden van het land staat zwaar onder water. "Een van de ergste overstromingen in de laatste honderd jaar. Dit is niet normaal", zegt gids Elisabeth Maraite.  Ook op andere plekken in het land is er hinder. 

Overstromingen zijn ze ondertussen wel gewend in Venetië, maar het is lang geleden dat het nog zó erg was. Maandagmiddag werd een waterpeil van 156 centimeter boven de zeespiegel gemeten, wat de laatste tien jaar niet is voorgevallen. Vanmiddag is het opnieuw springtij, met overstromingen, maar minder erg dan gisteren.

"Dit is abnormaal. Het gaat hier om een van de ergste overstromingen in de laatste honderd jaar", zegt Elisabeth Maraite in "De wereld vandaag" op Radio 1. Zij woont al 25 jaar in Venetië en werkt er als gids. 

De situatie is zo erg dat gisterenmiddag het bekende San Marco-plein moest worden ontruimd. De politie moest kinderen wegdragen.  Zeventig procent van het historische centrum stond onder water. De mozaïekvloer van de basiliek van San Marco heeft schade opgelopen.

AFP or licensors

"Wie kan, blijft thuis", zegt Maraite. "Scholen, musea, winkels: alles is dicht. Voor toeristen is dit een ramp, want zij kunnen niet veel doen. Je kan ook geen boottochtje maken met een gondel, want het water staat veel te hoog."

De overstromingen werken met eb en vloed. Normaal had de toestand gistermiddag al moeten verbeteren, maar door de wind kwam het water alsnog het centrum binnen. 

"Dit is niet de eerste keer en het zal ook niet de laatste keer zijn", besluit Maraite. "Het is iets wat er altijd is geweest en het zal altijd komen."

Doden door omvallende bomen, modderstromen

Niet alleen Venetië, ook andere delen van Italië kampen met overstromingen door zware regenval. Van noord tot zuid zijn al zeker elf mensen omgekomen door het noodweer, onder meer doordat ze als gevolg van de felle rukwinden terechtkwamen onder omgewaaide bomen.

In Trento, in het noorden, kwam een vrouw om toen een modderstroom haar huis binnenstroomde. De autosnelweg die Italië verbindt met Oostenrijk werd tijdelijk gesloten door modderstromen. In heel het land zijn 6.000 brandweermensen op de been om wegen vrij te maken.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

In Rome werden gisteren grote toeristische trekpleisters zoals het Colosseum en het Forum Romanum vroeger gesloten door de hevige regen.

In verschillende regio's blijven scholen uit voorzorg twee dagen dicht en zijn er stroomonderbrekingen. De luchthaven van Genua is gesloten.  

Vandaag is er onder meer grote schade in Ligurië, een regio in het noordwesten. Daar heeft een vloedgolf de dijk in de stad Rapallo weggespoeld, tientallen jachten in de grote jachthaven daar zijn verwoest.  Het stadje Portofino is onbereikbaar door een enorm gat in de enige toegangsweg. Het blijft stevig waaien, met windstoten tot 100 km/uur en op zee zijn er golven tot zeven meter hoog. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

OPROEP: Verblijft u in Venetië en wil u graag getuigen over de overstromingen, mail dan uw contactgegevens (inclusief telefoonnummer) naar oproep@vrtnws.be. Ook foto's en video's zijn welkom.

AUDIO: (Her)beluister hier het gesprek met Maraite in "De wereld vandaag".

AFP or licensors

Heel Italië blijft trouwens in de greep van hevige neerslag en forse windstoten. Het noodweer heeft al aan tien mensen het leven gekost. Op veel plaatsen bleven scholen dicht. 

AFP or licensors

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen