Videospeler inladen...

Vluchteling uit Jemen: "Als Jemen dichter bij Europa zou liggen, dan zou je hier veel Jemenieten zien"

Al drie jaar woedt er een oorlog in Jemen. Daar voert buurland Saudi-Arabië, met de steun van de Verenigde Staten, een militair offensief tegen de Houthi-rebellen. De Houthi's mogen dan weer rekenen op politieke en militaire steun van Iran, een grote rivaal van Saudi-Arabië in de regio. Als gevolg van de oorlog zijn al duizenden doden gevallen en miljoenen mensen zijn in nood. Adnan Qaid is 25 jaar en afkomstig uit de Jemenitische stad Ibb. Drie maanden geleden kwam hij aan in ons land. VRT NWS sprak met hem. 

Ondanks de gruwelijke oorlog en de humanitaire crisis in Jemen, zijn er slechts enkele vluchtelingen het land uitgeraakt. In de eerste helft van dit jaar zijn er ongeveer 17 Jemenieten aangekomen in ons land. Ook Adnan Qaid kon na een lange tocht vanuit Jemen uiteindelijk in ons land geraken.

Vader en twee broers ontvoerd

Begin dit jaar besloot de jongeman te vluchten uit zijn land. Er waren de aanhoudende bombardementen, maar hij vernam ook dat zijn vader en twee broers ontvoerd waren door de rebellen. "Mijn zus belde me en zei: Adnan, je moet niet naar huis komen," zegt Qaid. De volgende ochtend kreeg hij zijn paspoort en wat geld en boekte een busticket naar buurland Saudi-Arabië.

Na een paar maanden werken in Saudi-Arabië werd hij door zijn baas ontslagen. Reden: er kwam een Saudische werknemer in zijn plaats. "Het huidig beleid in Saudi-Arabië kan men samenvatten als: Saudi-Arabië is voor de Saudi's", zegt Qaid. "In vele sectoren mogen vreemdelingen niet in dienst genomen worden. Mijn baas wou mijn visum niet verlengen en ging me naar Jemen terugsturen. Omdat ik voor de dood was gevlucht, wou ik zeker niet terug naar Jemen. Ik vertrok naar Europa."

Videospeler inladen...

Via Marokko naar Spanje

Vanuit Saudi-Arabië vloog Qaid naar Marokko. Na enkele pogingen slaagde hij erin om naar de Spaanse enclave Melilla over te steken: "Ik heb me verkleed als een arbeider, want het was een grenspost voor arbeiders." Vanuit Spanje nam hij de bus naar Frankrijk en dan naar België.

"Geen racisme in België"

Op de vraag waarom hij uit alle Europese landen België koos als bestemming, antwoord Qaid: "Omdat het een land is waar mensen van alle nationaliteiten leven. België bereiken was voor mij een droom. Het is volgens mij het enige land zonder racisme."

Videospeler inladen...

Al drie maanden verblijft de Jemeniet in een asielcentrum in Brussel. Hij wacht nog op de beslissing of hij al dan niet in België mag blijven. Intussen is er wel goed nieuws uit Jemen: "Ik was in de taalles toen mijn oudere broer een sms stuurde: Proficiat Adnan, je hebt een zoon gekregen. Ik wachtte tot de les gedaan was en daarna ging ik thuis bellen."

Meest gelezen