Volksgezondheid wil kleinere dozen slaappillen, 10 is meer dan genoeg

De FOD Volksgezondheid vraagt farmaceutische bedrijven om kleinere doosjes slaappillen op de markt te brengen. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Nu zitten in de meeste verpakkingen 30 of zelfs 50 pillen en dat vergroot het risico op verslaving en nevenwerkingen zoals geheugen- en concentratieproblemen. Tien pillen per doosje is meer dan genoeg, zegt Volksgezondheid.

De FOD Volksgezondheid vraagt aan de farmaceutische bedrijven om kleinere doosjes slaappillen op de markt te brengen. Nu zitten in de meeste verpakkingen 30 of zelfs 50 pillen, terwijl de huisarts adviseert om maar één week pillen te nemen. Veel mensen blijven de pillen verder nemen en dat vergroot het risico op verslaving en nevenwerkingen, zoals geheugen- en concentratieproblemen. 

"Het is belangrijk voor de huisartsen die slaappillen willen voorschrijven, dat ze beschikken over een kleine verpakking van hooguit 10 tabletten. Eén van de grooste problemen is het feit dat mensen veel sneller dan ze zelf denken en toegeven verslaafd geraken", zegt Thierry Christiaens, voorzitter van de bevoegde commissie Volksgezondheid.

Wat doe je beter niet voor je gaat slapen

Huisartsen en apothekers kunnen advies geven rond beter slapen, zonder geneesmiddelen. "Zorg voor een goede slaapomgeving, zit niet tot op het laatste moment voor je scherm, drink geen alcohol en doe geen zware inspanningen vlak voor het slapen", adviseert Christiaens. 

"Het probleem is ook dat patiënten te snel slaappillen willen en dat de huisartsen die ook makkelijk voorschrijven. In België hebben we een traditie opgebouwd om zeer makkelijk en zeer veel slaapmiddelen te gebruiken, ze worden zelfs doorgegeven aan familie en buren. De drempel naar slaapmiddelen is in België zeer klein en we zijn van de grootste gebruikers ter wereld", besluit Christiaens.

Meest gelezen