Democratische kandidaat Alexandria Ocasio-Cortez samen met Democratische kandidaat Ayanna Pressley
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse tussentijdse verkiezingen in cijfers: vrouwen en diversiteit in opmars

In de aanloop naar de tussentijdse verkiezingen in de VS hebben vrouwen het ene na het andere record verbroken. Zo heeft een recordaantal vrouwen zich kandidaat gesteld voor deze verkiezingen. Bovendien heeft een recordaantal vrouwen effectief nominaties binnengehaald. Ook was deze groep vrouwen opvallend divers. Dat heeft het Center For American Women and Politics onderzocht.

Op 6 november vinden de lang verwachte tussentijdse verkiezingen plaats in de Verenigde Staten. Of de Amerikaanse president Donald Trump gaat afgerekend worden op zijn huidig beleid of opnieuw heel wat Amerikanen voor zijn kar kan spannen valt af te wachten. Wat vast staat is dat heel wat vrouwen hun kans hebben gewaagd tijdens deze verkiezingen. 

Vrouwen als gouverneur

Dinsdag worden er 36 nieuwe gouverneurs gekozen in de VS. Een recordaantal vrouwen heeft zich kandidaat gesteld voor deze politieke functie. 61 vrouwen voelden zich geroepen, velen onder hen stelden zich voor de allereerste keer kandidaat. Het vorige record dateert van 1994 toen waren er 34 vrouwelijke kandidaten.

Democraten versus Republikeinen

In de VS moeten de kandidaten het eerst binnen de partij tegen elkaar opnemen om uiteindelijk de kopman van de partij in die staat te worden. Als dat lukt ben je genomineerd. En kan je het op 6 november opnemen tegen de kandidaat van de tegenpartij om gouverneur te worden.

Tussen beide partijen is er een duidelijk verschil in aantal vrouwen op te merken. Bij de Democratische Partij stelden dubbel zo veel vrouwen zich kandidaat dan bij de Republikeinen. Uiteindelijk hebben 16 vrouwen een nominatie kunnen verzilveren. Zij zijn nog steeds in de running om gouverneur te worden. Bij de Democraten betekenen deze resultaten dat er 33 procent van de genomineerden een vrouw is, bij de Republikeinen is dat amper 11 procent. 

Maar de vrouwen blijven nog steeds ondervertegenwoordigd. Zo was in totaal slechts een op vijf van de kandidaten voor het gouverneurschap een vrouw,  uiteindelijk is ook een op vijf genomineerd.  

Volgende dinsdag weten we hoeveel vrouwen er effectief verkozen zullen geraken. Of het recordaantal vrouwelijke gouverneurs die tegelijk zetelen zal gebroken worden, valt af te wachten. Dat record staat momenteel op negen gouverneurs.

Vrouwen in het Congres

Daarnaast wordt ook een deel van het Amerikaanse Congres herkozen op 6 november. In het Huis van Afgevaardigden gaat het om 435 nieuwe verkozenen en in de Senaat gaat het om een derde van de zetels.
En ook hier heeft een ongezien aantal vrouwen zich kandidaat gesteld.

Voor de Senaat zijn dat er 53, het vorige record dateert van 2016. Toen waren er 40 vrouwelijke kandidaten. 

Voor het Huis van Afgevaardigden stelden maar liefst 476 vrouwen zich verkiesbaar op. Het vorig record gaat terug naar 2012, met slechts 298 vrouwen. 

Een positief gevolg is dat er nog nooit zoveel vrouwen ook hun nominaties hebben binnengehaald. Namelijk 23 voor de Senaat en 237 voor het Huis van Afgevaardigden. 

Democraten versus Republikeinen

De trend van meer vrouwelijke kandidaten en genomineerden bij de Democratische Partij zet zich ook voort in het Congres. Zo zie je dat bij de Democraten 43 procent van de genomineerden vrouwen zijn, zowel in de Senaat als in het Huis. Bij de Republikeinen is dat minder, vrouwen vertegenwoordigen 22 procent in de Senaat en slechts 13 procent in het Huis. De cijfers sluiten aan bij de verwachtingen dat een meer conservatieve partij, minder vrouwen verkiesbaar stelt.

Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd

Opvallend is dat er veel meer diversiteit in deze groep vrouwen zit. Onder meer Afro-Amerikaanse vrouwen, Latino’s, de zogenaamde “Native Americans”, maar ook vrouwen die er openlijk voor uitkomen dat ze lesbisch zijn hebben zich kandidaat gesteld.   

Vrouwen gaan er in aantal duidelijk op vooruit. Maar helaas zullen ook na deze verkiezingen mannen en vrouwen nog niet gelijk vertegenwoordigd zijn in het Congres. En met uitbreiding in de Amerikaanse politiek. Er is verandering op komst, maar het heeft duidelijk tijd nodig. 

Overwinning Democratische kandidaat Ayanna Pressley in Massachusetts
Copyright 2018 The Associated Press. All Rights Reserved

Meest gelezen