Begrafenisondernemer Gemoedsrust in Hakendover kiest voor thuisopbaring

In Hakendover bij Tienen is sinds kort Gemoedsrust van start gegaan. Dat is de begrafenisonderneming van de familie Van Roosbroeck. Inge, Roel en hun zoon Cis werken uitsluitend op basis van thuisopbaring. En daar hebben ze goede redenen voor.

Joke

"In 2000 werd ons dochtertje Joke dood geboren. Het was een thuisbevalling en we konden onze dochter zo bij ons houden", vertelt Roel.  "Vrienden, familie, peter en meter zijn langsgekomen en hebben afscheid kunnen nemen en hebben Joke nog kunnen vasthouden. We hebben foto's kunnen nemen en herinneringen kunnen opbouwen die we anders nooit zouden gehad hebben. Voor ons als ouders heeft dat een enorm verschil gemaakt. Dat willen we nu ook aan anderen aanbieden."
 

begrafenis van doodgeboren kindje in zelfgemaakt kistje

In 2000 werd Joke begraven in een zelfgemaakt kistje. 

 

Sinds die trieste dagen in 2000 is Roel meer en meer in de wereld van het afscheid nemen terecht gekomen. Zo kreeg hij enkele jaren geleden de kans om  beheerder te worden van de Leuvense begraafplaatsen, een kans die hij niet liet schieten. Zo begon hij meer en meer te beseffen hoe belangrijk die eerste uren en dagen na het overlijden zijn, en dat je die momenten moet aangrijpen om te rouwen. 

"Ik heb door mijn beroep heel wat opleidingen kunnen volgen waardoor is gepassioneerd ben geraakt. Mensen uit mijn omgeving spraken me er alsmaar vaker over aan: 'Roel, doe daar iets mee. Als ik kom te overlijden, wil ik dat jij dat doet', en zo is van het één het ander gekomen. Het is niet de bedoeling om een mega bedrijf te worden, we zien wel hoe het loopt."

Doe het zelf

"De meeste begrafenisondernemers willen je bij al die zaken zeker helpen en doen dat ook erg goed, maar mensen spreken mij aan omdat ze graag iemand hebben die ze kennen. Wij cijferen ons ook zoveel mogelijk weg en willen de mensen de kans bieden om dingen zelf te doen. Er kan en mag veel meer dan mensen denken, en het geeft gewoon gemoedsrust. Zo kan je helpen bij het opbaren, het wassen van de overledenen, maar bijvoorbeeld ook bij het kisten tot het neerlaten van die kist in het graf.  Die momenten kunnen allemaal erg mooi zijn en helpen bij het rouwproces."

 

Roel, Cis en Inge Van Roosbroeck poseren in een cripte

Roel, Inge en Cis Van Roosbroeck (Foto: (c) Diego Franssens)

Kentering

Thuisopbaring was tientallen jaren geleden de standaard maar nu zijn mensen het niet meer gewoon. Toch merkt Roel een kentering op. "In Nederland en de Scandinavische landen komt het erg op. In Brugge is er al enkele jaren 'Doodgewoon', in het Antwerpse in er 'Op eigen wijze' en nu starten wij ermee. Ik ben blij dat we deze vorm van uitvaart nu ook kunnen aanbieden."

Meer informatie over thuisopbaring vind je op de website van Gemoedsrust.

Meest gelezen