Danira Boukhriss over haar Marokkaanse roots en haatreacties: 5 fragmenten uit "Die huis" die u moet gezien hebben

De eerste gast in het nieuwe seizoen van "Die huis" op Eén is Danira Boukhriss Terkessidis. Met haar 28 lentes is de presentatrice de op één na jongste gast in het praatprogramma van Eric Goens. In Zuid-Afrika opent Danira haar hart over haar Marokkaanse roots, de sterke band met haar vader en de haatreacties die ze geregeld krijgt op haar televisiewerk.

1. "Ja, ik heb in Vilvoorde in de klas gezeten met latere Syriëstrijders"

Danira Boukhriss Terkessidis is geboren en getogen in Vilvoorde, in de Brusselse rand. Haar moeder Koula is half Griekse, haar vader Houssein heeft Marokkaanse ouders. Danira heeft haar hele jeugd doorgebracht in de Zennestad. Vanuit Vilvoorde zijn er verschillende jongeren naar IS-gebied getrokken om er mee te strijden. Enkelen van hen kent Danira vanop school.

"Ik sta op klasfoto's met die jongens. Als het contact ook na schooltijd goed blijft, en dan merk je hen ineens veranderen: dan is dat schrikken", vertelt ze. "Ik vind het niet leuk om daarover te praten. Het is al erg voor heel die familie. Die ouders hebben dat nooit gewild, en toch hebben ze hun kinderen zien wegglippen. Wat kan ik er meer over zeggen dan dat ik dat heel erg vind en hoop dat het nooit gebeurd was?"

2. "Voor het eerst in Marokko met mijn vader: dat was een cultuurshock"

Programmamaker Eric Goens heeft Danira's vader Houssein Boukhriss uitgenodigd als verrassingsgast in "Die huis". Nadat Danira van die verrassing bekomen was, halen vader en dochter, die een uitstekende band hebben, herinneringen op aan Marokko. 

Danira geeft toe dat ze het land nog maar één keer heeft bezocht. Een reis die ze omschrijft als de cultuurshock van haar leven. "Mijn vader heeft me meegenomen naar Marokko toen ik 15 was. Ik had de hele weg van de luchthaven naar Marrakesh geslapen. Toen ik wakker werd in het centrum van de stad, moest ik even vragen of we wel in Marokko waren. Want ik zag nergens jongens in een trainingspak, zoals ik ze kende van in Vilvoorde."

Vader Houssein bevestigt dat zijn dochter een heel ander beeld had van Marokko. "Maar dat is het gevolg van migratie: eens in het buitenland evolueren mensen niet meer als Marokkaan of Belg, maar als minderheidsgroep met een eigen identiteit."

3. Tranen van trots voor vader die anti-discriminatietraining geeft

In de kinderkamer van "Die huis" krijgt Danira niet enkel jeugdfoto's van zichzelf te zien, en familiekiekjes van in de periode voor haar ouders van elkaar scheidden. Ze ziet ook beelden van haar vader die ze nooit eerder zag. Papa Houssein sensibiliseert allerlei bedrijven en organisaties over alledaags racisme. In het specifieke filmpje moet hij de vooroordelen over migranten bij agenten in opleiding tegengaan, en staat hij voor een volledig blanke klas. "Machtige beelden", zegt ze in tranen.

Videospeler inladen...

4 & 5. Dubbelzinnige reacties van de Marokkaanse gemeenschap in België

Boukhriss geeft in "Die huis" ook toe dat ze af en toe onzeker is. "Ik vraag me altijd af of mensen me niet stom vinden, of dat ze vinden dat ik mijn werk niet goed doe. Maar dat kan ik nog naast me neerleggen. Maar als ik bijvoorbeeld hoor dat ik geen respect zou hebben voor iemands geloof, omdat ik zelf niet gelovig ben: daar zit ik wél mee in", zegt ze.

Voor heel wat Marokkaanse jongeren is ze een voorbeeld, maar ze krijgt vanuit de Marokkaanse gemeenschap in ons land ook heel andere reacties op wat ze doet. "Ik heb vaak berichten gekregen van mensen die vonden dat ik de Koran eens moest lezen en moest stoppen met me zo te gedragen."

Videospeler inladen...

Op een ander moment in de uitzending bespreekt Danira met haar vader Hoessein haar angst voor reacties op de uitzending van "Die huis".  Ze vraagt hem of hij zich ook zorgen maakt. "Ik lig daar niet wakker van", antwoordt hij rustig. Waarop Danira vastberaden antwoordt “Dan ik ook niet.”

Meest gelezen