Duchéwijk in Vilvoorde krijgt flinke opfrisbeurt

De stad, de provincie en de huisvestingsmaatschappij Inter-Vilvoordse laten onderzoeken hoe ze de Duchéwijk best vernieuwen. De Duchéwijk is de oudste sociale woonwijk van Vilvoorde. Maar ze lijdt onder leegstand, verloedering en overlast.

Het Maurits Duchéhof is een typische tuinwijk, die gebouwd werd tussen 1920 en 1925. Gezinnen woonden er samen in een blok met gemeenschappelijke moestuinen en toiletten achteraan. Het was een nieuw concept om mensen te doen samenleven in een industriestad zoals Vilvoorde. Het Duchépark diende als gemeenschappelijke recreatieruimte.

Verloedering

Maar na bijna 100 jaar zijn veel huizen er slecht aan toe. "Ze onderhouden is niet meer doenbaar", zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A). Sommige woningen staan al tien jar of langer leeg en werden gekraakt. Een renovatie is dus dringend nodig, maar Vilvoorde wil daarbij zeker het historische karakter van de wijk respecteren.

Studiebureau

Een studiebureau moet tegen de herfst van volgend jaar een plan klaarstomen. "De inwoners zullen daar zeker inspraak in krijgen", zegt Bonte. "Zij zijn immers de beste getuigen om aan te geven wat in de wijk leeft." De Inter-Vilvoordse wilde eerder al de arbeiderswoningen slopen. Maar Onroerend Erfgoed heeft zich daar toen tegen verzet.

Meest gelezen