Videospeler inladen...

Duitse verpleger geeft toe: "Ik heb minstens honderd patiënten vermoord"

"Ja", zei Niels Högel vanochtend bij het begin van zijn proces. "Ja, ik heb het gedaan", voegde hij er stilletjes aan toe. Met die schuldbekentenis wordt Högel de grootste massamoordenaar in de geschiedenis van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Volgens medegevangenen van Högel is dat trouwens een titel waar hij bijzonder fier op is. 

"Ik heb een heel normale, beschermde jeugd gehad", zei Högel op de eerste dag van zijn proces. "Ik wou verpleger worden, net als mijn grootmoeder en mijn vader. Maar misschien was het niet de meest gepaste job voor mij. Ik kon de stress van het beroep niet aan." Nee, het was niet de meest geschikte job voor Högel. Zijn moordzucht kostte aan minstens honderd mensen het leven. 

Ik veroorzaakte bij patiënten een hartstilstand. Daarna probeerde ik hen te reanimeren. Ik genoot daarvan. 

Massamoordenaar Niels Högel

Eerste veroordeling in 2015

Högel zit al drie jaar in de cel. In 2015 werd hij tot levenslang veroordeeld omdat hij twee slachtoffers had vermoord en twee anderen had proberen te vermoorden. Na dit eerste proces gaf Högel aan de onderzoekers toe dat hij meer mensen had vermoord of proberen te vermoorden. Dat er nu een tweede proces komt is belangrijk, want in Duitsland kan wie tot levenslang wordt veroordeeld na vijftien jaar vrijkomen. Zonder bijkomend proces had de massamoordenaar dus theoretisch al in 2030 de gevangenis kunnen verlaten en opnieuw in de maatschappij stappen. Högel is nu 41 jaar. 

Zes jaar lang genadeloze moordmachine

De moorden en moordpogingen waarvoor Högel terechtstaat gebeurden tussen 1999 en 2005 in twee verschillende ziekenhuizen. Högel werkte er als verpleger op de afdeling Intensieve Zorgen. De massamoordenaar ging steeds op dezelde manier te werk. Hij injecteerde de slachtoffers met een overdosis van een medicijn waardoor ze een hartstilstand kregen. Daarna begon hij hen te reanimeren. Naar eigen zeggen kreeg Högel daar een kick van. Soms lukte de reanimatie, soms niet. Högel wou bij zijn collega's indruk maken met zijn reanimatietechniek. Als de reanimatie mislukte, tja, dan was het maar zo. Een dodelijk slachtoffer bij. Na een tijdje raakte Högel zelf de tel kwijt... 

Je hoefde toch geen Sherlock Holmes zijn om te zien dat hier een massamoordenaar aan het werk was? 

kleinkind van slachtoffer

Nadat Högel, na zijn eerste veroordeling, had bekend dat er wellicht nog meer slachtoffers waren, stortte het Duitse gerecht zich helemaal op de zaak. Honderden lichamen van patiënten die op de afdeling Intensieve Zorgen van de twee ziekenhuizen waar Högel had gewerkt waren gestorven, werden opgegraven. Bij tientallen werd vastgesteld dat de slachtoffers waren vermoord. Bij honderden anderen was een opgraving onmogelijk omdat ze werden verast. 

Hoeveel patiënten Högel precies heeft vermoord zal mysterie blijven

Hoeveel moorden Högel precies op zijn geweten heeft zal voor altijd een raadsel blijven. Hoe dan ook, Högel wordt het Duitse gezicht van het kwaad. Al doet hij tijdens zijn proces alle moeite om zijn gezicht achter een kaft te verbergen. Volgens zijn medegevangenen is Högel nochtans trots op het etiketje dat voortaan aan zijn naam vast hangt: grootste massamoordenaar in de naoorlogse Duitse geschiedenis.  

De pijn van de nabestaanden

Högel selecteerde zijn slachtoffers niet op leeftijd, de jongste was 34, de ouste 96. Het proces vanochtend startte met een minuut stilte uit respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Honderden nabestaanden wonen het proces, dat wellicht tot mei zal duren, bij. Het gerechtsgebouw van Oldenburg, een stad met 160.000 inwoners in het noord-oosten van Duitsland,  is veel te klein. Het proces vindt daarom plaats in de polyvalente zaal van  de stad. Ook vijftien jaar na de moorden blijven de pijn en het onbegrip bij de nabestaanden groot. "Je hoeft toch Sherlock Holmes niet te zijn om te zien dat er sprake was van massamoord", zei Christian Marbach, de kleinzoon van één van Högels slachtoffer. "Alle elementen waren aanwezig om Högel veel sneller te kunnen arresteren". Tot nu heeft Högel geen spijt uitgedrukt. Gevraagd naar zijn motief antwoordde hij: "Het was de stress, en ik was gedrogeerd". De rechter in Oldenburg heeft aan de moordenaar een fair proces beloofd. 

VIDEO: Niels Högel verstopte zich achter een blauwe map toen hij vanmorgen voor de rechter verscheen in Oldenburg.

Videospeler inladen...

Meest gelezen