Nicolas Maeterlinck

Duurdere energie doet inflatie fors stijgen

De inflatie, de stijging van het algemene prijspeil, bereikt het hoogste niveau sinds februari 2017.  Met dank aan de hogere energieprijzen.

De inflatie stijgt in oktober naar 2,75 procent, vorige maand bedroeg die nog 2,35 procent.  De stijging is vooral een gevolg van de fors gestegen energieprijzen. Elektriciteit werd afgelopen maand gemiddeld 6,5% duurder, aardgas gemiddeld 7,5%. 

Tegenover een jaar geleden zijn de prijzen voor energie nog veel sterker gestegen. Aardgas is nu 18,6 procent duurder dan in oktober vorig jaar, elektriciteit 8,7 procent en stookolie 17,5 procent. Diesel kost nu 20,8 procent meer dan in oktober vorig jaar.

Elektronica goedkoper

Op een jaar tijd werd vooral elektronisch materiaal goedkoper. De prijs van software daalde met 5,7 procent. Mobiele telefoontoestellen werden 4,4 procent goedkoper, computers 3,3 procent.

Meest gelezen