Europese motor sputtert, Italiaanse groei valt zelfs helemaal stil

De Europese economie is aan het sputteren. Uit de cijfers van het derde kwartaal blijkt dat de groei in de eurozone nog amper 0,2 procent bedraagt. Vooral de Italianen boeren slecht, want de groei van de Italiaanse economie is helemaal stilgevallen, blijkt uit de kwartaalcijfers.

Wie naar de beurzen keek en publicaties van analisten las, zag het al enigszins aankomen: de economische groei zou de komende tijd vertragen. En het is nu gebeurd, blijkt uit de economische cijfers van juli tot en met september.

Met een groei van slechts 0,2 procent - in het tweede kwartaal was dat nog 0,4 procent - presteert de economie van de eurozone het slechtst in 4 jaar tijd. In de hele Europese Unie blijft de groei steken op 0,3 procent. 

Vooral de Italiaanse economie boert slecht en is zelfs teruggevallen op een nulgroei. Daarmee zetten de Italianen een rem op de Europese motor. De Italianen liggen intussen ook nog op ramkoers met de Europese Unie, omdat regeringspartijen Vijfsterrenbeweging en Lega meer geld willen uitgeven dan mag volgens de Europese afspraken. 

(Lees verder onder de grafiek van de Europese groeicijfers)

Oorzaken?

Maar waardoor sputtert de economie nu? Geert Gielens, hoofdeconoom bij bankverzekeraar Belfius ziet zowel positieve als negatieve signalen. "Enerzijds blijven de werkgelegenheid en lonen stijgen, wat de consumptie zou moeten ondersteunen."

"Anderzijds zien we dat de vertrouwensindicatoren bij de bedrijven terugvallen. Om sterk te groeien heb je twee zaken nodig: een sterke consumptie én vertrouwen dat de toekomst positief blijft, en dat laatste ontbreekt nu."

Geen vertrouwen

Vanwaar dit wantrouwen? Er spelen internationaal heel wat geopolitieke factoren die het vertrouwen negatief beïnvloeden, stelt Gielens vast. "In de hele wereld valt de groei zowat stil, alleen de Verenigde Staten kennen nog een sterke groei. In Europa is het een stuk minder, in China ook."

"Daarnaast heb je een aantal pure politieke factoren: we hebben de problemen die Italië heeft met de Europese Unie en de problemen die de VS heeft met zijn handelspartners, zowel China als Europa."

Meest gelezen