Genk telt af naar het Landjuweelfestival

In Genk gaat morgen het Landjuweelfestival 2018 van start, het festival van het amateurtheater. De voorstelling "Balvooral" bijt de spits af. Alles samen worden 6 voorstellingen vertoond Organisator OpenDoek waarschuwt voor financieel onzekere tijden.

Niet louter een opsomming van de geselecteerde voorstellingen, maar ook een waarschuwing dat financieel onzekere tijden aanbreken voor de bloeiende sector van het amateurtheater in Vlaanderen en Brussel: zo leest het persbericht waarmee overkoepelend organisator OpenDoek het Landjuweelfestival 2018 in C-mine in Genk voorstelt.

OpenDoek telt ruim 30.000 leden en 1.000 toneelgezelschappen in Vlaanderen en Brussel. Dat aantal groeit nog. Daar komen nog eens de honderdduizenden mensen bij die bij al die voorstellingen in het publiek zitten.

Toch heerst onzekerheid in theaterkringen. Die is het gevolg van twee bevoegdheidsherschikkingen, waarvan de financiële uitkomst nog heel onduidelijk is. Vanaf 2020 vallen alle rechtstreekse provinciale werkingssubsidies weg voor amateurverenigingen omdat provinciebesturen hun bevoegdheid voor cultuur hebben verloren. Daardoor staat een deel van de provinciale middelen voor onder andere amateurtheater nu "geparkeerd" bij Vlaanderen.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft daarnaast de middelen en de verantwoordelijkheid voor het voeren van een lokaal cultuurbeleid volledig bij de gemeenten gelegd. Het rechtstreekse toekennen van cultuurbudgetten aan gemeenten is positief op het vlak van administratieve vereenvoudiging, stelt OpenDoek, dat toch een mogelijk erg giftige adder onder het gras ziet: wie garandeert nog dat deze centen niet terechtkomen in de algemene "pot" van de gemeente en uiteindelijk worden gebruikt voor iets geheel anders?

Veel verenigingen blijven vooralsnog met vragen als: hoe gaan we in de toekomst onze rekeningen blijven betalen als er niks meer komt van de provincies en als de gemeenten dat niet compenseren. Van koepelorganisaties als OpenDoek kan het niet komen. Die worden wel betoelaagd om te ondersteunen, maar mogen niet rechtstreeks subsidiëren.

Minister Gatz heeft in heel dit verhaal altijd gezegd te willen zorgen voor een "warme overdracht". Die is er tijdelijk geweest met een transitiereglement waarmee bestaande subsidies nog een keer opnieuw konden worden bekomen. Maar stilaan beginnen gezelschappen het nu toch koud te krijgen, luidt het.

Meest gelezen