Dit zijn de grootste standbeelden ter wereld

In India wordt vandaag het "Standbeeld van de Eenheid" onthuld. Het standbeeld stelt Sardar Patel voor, naast Mahatma Gandhi en Jawaharlal Nehru een van de belangrijkste onafhankelijkheidsstrijders in India. Met een hoogte van 182 meter, kunnen we spreken van 's werelds hoogste standbeeld. Maar er zijn ook kapers op de kust: zo wordt in 2021 nabij Mumbai het 212 meter hoge ruiterstandbeeld voor Shivaji ingehuldigd, de hindoevorst die het tegenoffensief tegen de moslims in India lanceerde. Tijd voor een overzicht van de grootste standbeelden ter wereld.

De top-10 wordt vervolledigd door hoofdzakelijk boeddhistische monumenten met de Boeddha zelf, maar ook de boeddhistische boddhisattva van mededogen Guanyin (naargelang het land ook Kwan Yin of Kannon genoemd).

Daarnaast zijn er twee beelden uit de hindoewereld: dat van Sardar Patel in India en dat van de god Vishnu en zij rijdier de heilige vogel Garuda op het eiland Bali in Indonesië.

Er is ook een westers beeld in die toplijst: dat van tsaar Peter de Grote in Moskou op de 8e plaats.

Meest gelezen