Halloween: een hoogdag voor de pompoenkweker

Morgen is het Halloween. Een griezelfeest waarop mensen zich verkleden in allerlei gruwelijke personages, maar vooral een feest dat gekenmerkt wordt door pompoenen. Een hoogdag voor de pompoenkwekers.

Verschillende huizen en straten in Oost-Vlaanderen zullen morgen versierd zijn met spinnenwebben, skeletten en verklede kinderen. Dat allemaal omdat het Halloween is. Een griezelfeest dat naast al het gruwelen ook gekenmerkt wordt door pompoenen. Voor Peter Jolie, een pompoenkweker uit Zottegem, is Halloween een dag waar hij jaarlijks naar uitkijkt. “Halloween brengt veel sfeer. Het is fantastisch om pompoenen uit te hollen en daar kaarsjes in te steken.”

Pompoenen in overvloed

Dit jaar kweekte Peter Jolie meer dan 600 pompoenen en dat allemaal voor Halloween. ”Noem het gerust een uit de hand gelopen hobby. In het voorjaar start ik met zaaien. Dan plant ik zo’n 400-tal pompoenen van verschillende soorten. Dat gaat van reuzepompoenen tot gewone pompoenen. Doorheen het jaar zorg ik ervoor dat ze goed groeien. Het is een fantastische plant.”

Bijna alle pompoenen die Peter Jolie doorheen het jaar kweekt, worden gebruikt voor de Halloweenwandeling in Zottegem. Zijn 600 pompoenen zijn dan te bewonderen tijdens de wandelroute. Maar dat is niet het enige waar hij voor heeft gezorgd. “We hebben ook een pompoentractor gemaakt. Dat is een skelet van een tractor volledig bekleed met pompoenen. Er hangen ongeveer 3000 minipompoenen aan.”

Ontstaan van het feest

De naam Halloween verwijst naar de Allerheiligenavond. Bij de Kelten begon het jaar op 1 november, dus was 31 oktober oudjaarsavond, een vrije dag met feest. Door de eeuwen heen is ook Halloween naar onze streek overgewaaid. Hier is het zo dat kinderen zich verkleden en bellen of kloppen als het donker wordt en dan om snoep vragen

kasto80

Meest gelezen