Handelsvete raakt grondstoffenhandel

De wereldwijde handelsspanningen eisen hun tol op de wereldwijde markten voor grondstoffen. De komst van allerlei importheffingen en tarieven leidt ertoe dat handelsstromen verminderen of worden omgeleid. De Wereldbank heeft daarom zijn prognoses voor de prijzen verlaagd.

Agrarische producten worden dit jaar waarschijnlijk marginaal goedkoper, denkt de organisatie uit Washington nu. Voor 2019 wordt een plus van 2 procent voorzien. Metaalproducten gaan dit jaar in doorsnee nog meer dan 5 procent in prijs omhoog, maar zullen volgend jaar een kleine daling laten zien.

Op de oliemarkt wordt nu gerekend op een bescheiden prijsstijging. Dat de olieprijs blijft aantrekken komt vooral door de lagere productie in Venezuela en de nieuwe sancties tegen Iran. De Wereldbank raamt de prijs voor volgend jaar gemiddeld op 74 dollar per vat, terwijl de voorspelling voor dit jaar op 72 dollar per vat ligt.

De vooruitzichten zijn nog wel erg onzeker. Er hoeft maar iets te gebeuren en het beeld ziet er weer anders uit. Onder meer voor opkomende economieën betekent dit een lastige situatie. "Verdere escalatie van de handelsbeperkingen tussen grote economieën kan leiden tot grote economische verliezen", waarschuwt Wereldbank-econoom Shanta Devarajan dan ook. Volgens hem kan elke economische tegenvaller bij de grootmachten aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor de rest van de wereld.

Meest gelezen