Toerisme Vlaanderen sluit helft van gecontroleerde Airbnb's: "Wie niet aan de basisvoorwaarden voldoet, gaat eruit"

Toerisme Vlaanderen heeft 56 verhuurders van Airbnb­-logies een onmiddellijk stopzettingsbevel opgelegd. Na controle van 106 panden bleek dat meer dan de helft niet in orde was met de brandveiligheid. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt bevestigd aan VRT NWS. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) kondigt nog meer controles aan.

Via Airbnb kunnen particulieren online eenvoudig logies verhuren aan toeristen. Wie dat doet, moet volgens het zogenoemde logiesdecreet aan bepaalde regels voldoen, onder andere voor de brandveiligheid.

Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) kondigde deze zomer aan dat hij Airbnb-verhuurders zou controleren. Probleem is dat Airbnb weigert gegevens van zijn verhuurders over te maken aan de Vlaamse overheid.

Daarom zochten controleurs van Toerisme Vlaanderen zelf via Airbnb naar adressen van verhuurders en gingen gericht controleren of ze zich wel aan de regels hielden. Panden die er verdacht uitzagen of na controle geen brandveiligheidsattest hadden kregen inspecteurs over de vloer.

Uit 106 controles is nu gebleken dat 56 verhuurders de regels aan hun laars lapten. Daartoe kregen ze het bevel om te stoppen met het verhuren van hun logies. De verhuurde panden bleken telkens niet in orde te zijn met de brandveiligheid.

Meer controles

Nu blijkt dat de helft van de gecontroleerde adressen niet in orde was, kondigt minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) nog meer controles aan. "Nu we het eenvoudiger gemaakt hebben om logies te verhuren, moeten we er ook op toezien dat verhuurders voldoen aan de basisvoorwaarden qua veiligheid. Beantwoord je daar niet aan, dan ga er gewoon uit. Punt aan de lijn."

"We blijven ook eisen dat Airbnb zich aan het logies­decreet houdt", stelt Weyts. "Dat wil zeggen dat het bedrijf voldoende informatie over zijn Vlaamse verhuurders aan onze inspectiediensten moet overmaken."

Airbnb zelf zei eerder al dat het de persoonlijke gegevens niet mag vrijgeven, door de strenge Europese privacyregels. Het bedrijf zegt dat het delen van persoonlijke data alleen mag als er een juridisch geldig verzoek komt, binnen een juridisch geldige procedure. Aan die voorwaarden zou volgens het internetplatform niet voldaan zijn.

Er zijn naar schatting 10.000 Airbnb-logies in België, waarvan de helft in Vlaanderen.

Basisvoorwaarden

Elk pand dat verhuurd wordt, moet volgens het Vlaams logiesdecreet voldoen aan zeven basisvoorwaarden: 

  1.  Beschikken over een geldig brandveiligheidsattest
  2. Proper en onderhouden zijn
  3. Gedekt zijn door een brandverzekering en burgelijke aansprakelijkheidsverzekering
  4. De verhuurder mag geen strafblad hebben
  5. De verhuurder moet een eigendomsbewijs hebben van het pand dat hij verhuurt
  6. Het pand moet voor minstens 1 overnachting verhuurd worden
  7. De verhuurder moet eerlijke informatie ter beschikking stellen over de logies

Meest gelezen