"Ik begreep zelfs eerst niet waarom men me feliciteerde"

Normaal zou het een internationale schoonheidswedstrijd zijn geweest, waar nauwelijks een haan naar gekraaid zou hebben. En dat zou wellicht ook zo gebleven zijn, mocht de nieuwe winnares geen appelflauwte gekregen hebben, toen ze eind vorige week tot de nieuwe eigenares van het kroontje van de Miss Grand International-verkiezing afgeroepen werd. De beelden gingen op sociale media snel viraal, ook al deed de organisatie in haar officiële berichtgeving er alles aan om het voorval te verdoezelen.

De wedstrijd vond plaats in Myanmar en werd rechtstreeks uitgezonden via Facebook.

Fotomodel Clara Soza, die dus de wedstrijd won, reageerde gisteren alsnog in het Paraguayaanse tv-programma "Mucho gusto" op hetgeen zich op het podium afspeelde: "Ik had nooit gedacht om te winnen. Ik was als laatste overgebleven met Miss India en verwachtte dat zij het kroontje mee naar huis mocht nemen."

Maar toen dus "Miss Grand Paraguay" werd afgeroepen, ging het fout:

Sosa: "Ik kan me niets herinneren. Ik herinner me alleen dat ik te opgewonden was, waardoor ik niet eens kon praten. Ik herinner me dat ik wakker werd en de helft van de mensen me vroeg of ik in orde was. Terwijl de andere helft mij feliciteerde. Ik  besefte daarbij zelfs helemaal niet waarom ze me feliciteerden."

Opvallend was alleszins dat Sosa vooraf enigszins aangekondigd had dat ze zou kunnen flauwvallen: "Ik zal een dokter nodig hebben als ze mij tot winnares kronen, want ik zal dan zeker een hartaanval krijgen."

Momenteel begint de winnares aan een wereldtournee, onder meer in de hoop VS-president Donald Trump te ontmoeten. Dit, zoals ze zelf zegt, "in het kader van de strijd tegen oorlog en geweld."

Meest gelezen