Videospeler inladen...

Sneeuwtapijt in het zuiden van België, bekijk hier de eerste sneeuwbeelden

Het heeft vanochtend gesneeuwd in het zuiden van het land, onder meer in delen van Henegouwen, Namen en Luxemburg. De komende uren kan er nog smeltende sneeuw of sneeuw vallen. Ook op enkele plaatsen in Vlaanderen en Brussel waren er meldingen van natte sneeuw. Het komt wel vaker voor dat er sneeuw valt in oktober.

In Dourbes in Namen viel het meeste sneeuw, namelijk 8 centimeter. Normaal sneeuwt het in de Ardennen pas halfweg november en in Vlaanderen pas eind november. Dat meldt Meteovista.

De sneeuwpret in de Ardennen is echter van korte duur. Tegen de avond stroomt zachte lucht vanaf het zuidwesten over ons land. Daarbij loopt het kwik in Hoog-België op naar 4-6 graden. De sneeuw smelt dan ook erg vlug.

De sneeuw van vandaag is niet uniek voor oktober. Sinds het begin van de 20e eeuw is het al negen keer voorgevallen: in 1905, 1908, 1941, 1950, 1975, 2008, 2010, 2015 en dit jaar.

De vorige keer dat in oktober een sneeuwdek tot stand kwam, was in 2015. In de Hoge Venen ontstond op 16 oktober van dat jaar een sneeuwlaag van 2 centimeter dik. Het vroegste sneeuwdek ooit werd gemeten op 11 oktober 1975. Die dag lag in Botrange (Hoge Venen) een laagje van 2 centimeter.

Bekijk hieronder de reportage uit Het Journaal met de eerste sneeuwbeelden: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen