Luna Batota wint N-VA-prijs Ebbenhouten Spoor voor verdienstelijke nieuwe Vlaming

Luna Batota, een jonge orthodox-christelijke vrouw die op 9-jarige leeftijd wegvluchtte uit Irak, wint dit jaar de Ebbenhouten Spoor. Met die trofee zet N-VA een verdienstelijke nieuwe Vlaming in de bloemetjes. 

Luna Batota werd geboren in Bagdad en was 9 toen ze in 2001 wegvluchtte uit de Iraakse hoofdstad. Haar vader was opgepakt door het regime van toenmalig dictator Saddam Hoessein en stierf kort na zijn vrijlating. Luna, haar broers en haar moeder trokken daarna naar België.

Op 12-jarige leeftijd kwam Luna terecht in een onthaalklas, waarna ze de overstap maakte naar het Sint-Guido Instituut in Anderlecht. Daarna studeerde ze biomedische wetenschappen, en intussen werkt ze op de onderzoeksafdeling van een farmaceutisch bedrijf.

Inzet voor kansarme kinderen

Batota krijgt de prijs onder meer voor haar werk bij de vzw 'Ladder', die ze samen met vriendinnen oprichtte. De organisatie voorziet huiswerkbegeleiding en buitenschoolse activiteiten voor kansarme kinderen en kinderen van allochtone afkomst in Brussel. Intussen zijn tientallen kinderen uit de Nederlandstalige scholen in de hoofdstad bij hen in begeleiding.

Batota kreeg de Ebbenhouten Spoor dinsdag in Hasselt uit handen van Louis Ide, algemeen secretaris van N-VA en initiatiefnemer van de prijs. "Luna en haar vriendinnen hebben het begrepen: bied kinderen kansen door hen te begeleiden. Als ze taal onder de knie hebben, is veel mogelijk en kunnen ze hun talenten ontplooien. Dit is waar Luna woorden in daden omzet."

Lees verder onder de afbeelding.

Christenen in het Midden-Oosten

Daarnaast zet de jonge vrouw zich in om de christelijke gemeenschap in het Midden-Oosten hier meer bekendheid te geven. Batota is zelf Syrisch-orthodox, en is lid van het 'Steuncomité voor Oosterse christenen'. "Mijn leven is intussen hier, maar ik wil de christenen daar niet aan hun lot overlaten", zei Batota dinsdag in haar dankwoord. "We moeten blijven bouwen aan vrede."

N-VA-voorzitter Bart De Wever trad haar daarin bij. "We nemen onze engagementen voor hervestiging serieus en op vlak van humanitaire visa doen we vele malen meer dan onder de regering-Di Rupo het geval was", zei hij. "Langs die kanalen doen wij ook een bijzondere inspanning voor de christenen in het Midden-Oosten. IS heeft een genocide gepleegd op religieuze minderheden. Daarvoor zullen wij nooit wegkijken."

Batota treedt in de voetsporen van de Brusselse politica en vrouwenrechtenactiviste Assita Kanko, de Iraans-Belgische vrouwenrechtenactiviste Darya Safai, sommelier Sepideh Sedaghatnia, opera-intendant Aviel Cahn, acteur Gilbert Nyatanyi, bokser Sugar Jackson, chirurg Nasser Nadjmi, atlete Svetlana Bolshakova en cardioloog Pedro Brugada.

Meest gelezen