Man uit Rekkem bouwt kolossaal schaalmodel in Lego van kathedraal van Antwerpen

Nick Mortier uit Rekkem in West-Vlaanderen heeft een kolossaal schaalmodel in Lego gebouwd van de kathedraal van Antwerpen. Het is 2,7 meter hoog en telt 247.956 blokjes.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen staat dezer dagen in Rekkem. Tenminste: een schaalmodel in Lego van de westgevel dat Nick Mortier met veel oog voor detail heeft nagebouwd en dat sinds kort is voltooid. 

Mortier had liefst 687 uren verspreid over 5 jaar nodig om de constructie op te richten. Hiervoor gebruikte hij 247.956 blokjes die een toren van 2,7 meter hoog en 1,16 meter breed vormen.

(Lees voort onder afbeelding)

Bron: Nick Mortier

Alles begon jaren geleden met een bezoek aan een Lego-beurs in de buurt van Keulen, vertelt Mortier aan VRT NWS. "Daar zag ik een schaalmodel in Lego van de dom van Keulen", zegt hij. "Ik wist meteen dat ik iets gelijkaardig wou maken."

Sint-Maartenskerk

Thuis begon hij een schaalmodel in Lego van de Sint-Maartenskerk in Kortrijk te bouwen, maar dat was pas het begin. "Toen ik dat schaalmodel af had, trok ik opnieuw naar een Lego-beurs in de buurt van Keulen. Daar stond intussen een nieuw schaalmodel in Lego van de dom, maar dan nog groter."

"Ik besloot een even grote uitdaging aan te gaan en ging op zoek naar een geschikt gebouw in ons land om na te bouwen. Deze keer wou ik een heuse kathedraal en graag een in zandsteen. Al snel viel mijn oog op de kathedraal van Antwerpen."

"Met een meetlint ben ik toen naar de kathedraal getrokken om zelf de voorgevel op te meten. Ik heb ook honderden foto's genomen vanuit allerlei hoeken. Daarnaast heb ik beeldmateriaal op het internet gezocht. Vooral voor de hogere delen was dat nuttig. Tot slot leverde ook een bestaand schaalmodel binnenin de kathedraal informatie op."

(Lees voort onder foto)

Bron: Nick Mortier

16 modules

Na verschillende kleine tests en experimenten begon Mortier te bouwen. "Mijn schaalmodel bestaat uit 16 afzonderlijke modules. Ik heb die in etappes gebouwd, ook al omdat het anders financieel niet haalbaar was. Ik had dan wel Lego-blokjes liggen, ik heb er voor vele duizenden euro's moeten bijkopen."

Mortier bouwde zijn schaalmodel in schaal 1/48 en dat is geen toeval. "Ik ben lid van BeLUG, de Belgian LEGO User Group. In het wereldje staat die schaal bekend als de perfect scale. Dat komt omdat een Lego-mannetje dan in verhouding 1,80 meter hoog is, ongeveer zoals een echte mens."

Uitlenen

De komende dagen en weken stelt Mortier zijn schaalmodel op verschillende evenementen tentoon, onder meer op het Planet Brick Event in Wetteren op 3 en 4 november en op Brick Mania in Antwerpen op 24 en 25 november.

"Op dit moment heeft de stad Antwerpen nog niet gevraagd of ze mijn schaalmodel in handen kan krijgen, maar misschien komt dat nog. Ik ben altijd bereid om het een aantal maanden uit te lenen om het in de kathedraal zelf tentoon te stellen."

Sagrada Familia

Mortier is vast van plan om nog meer iconische bouwwerken in Lego na te bouwen. "Ik overweeg de Sint-Pieterskerk in Leuven, maar dan in haar originele vorm. Ook de Sagrada Familia in Barcelona lijkt me een mooie uitdaging." 

Bron: Nick Mortier

Meest gelezen