© VRT - 2018

Moederlijke samenhorigheid en anonieme slachtoffers: drie opmerkelijke momenten uit “Voor de zonden van de vaders”

Vanavond kon u op Canvas de eerste aflevering van de nieuwe Vranckx-reeks Voor de zonden van de vaders bekijken. In deze driedelige reeks volgt Rudi Vranckx enkele Belgische en Nederlandse ouders van IS-strijders in de strijd om het lot van hun kleinkinderen. Hieronder kan u de drie strafste fragmenten nog eens herbekijken. De integrale uitzending zelf vind je op vrtnu.be.

1.      Jihad van de Moeders

Vorig jaar richtten Nabila en Fatima samen ‘Jihad van de moeders’ op, een organisatie voor ouders van jongeren die naar het kalifaat vertrokken. Daarnaast zet de organisatie zich in voor de preventie van radicalisering. Zowel Nabila als Fatima hebben een zoon die werd aangetrokken tot het gedachtengoed van IS. De minderjarige zoon van Nabila kon nog net gearresteerd worden toen hij naar het kalifaat wilde afreizen, zat een tijdje in een jeugdinstelling en probeert zijn leven nu terug op te bouwen. De zoon van Fatima kon het land wel onopgemerkt uitglippen en sneuvelde daar in de strijd. Samen weten ze moed te putten uit hun verdriet. Nu organiseren ze kookcursussen en ontmoetingsavonden waar verschillende moeders samenkomen. Hier vinden de vrouwen steun bij elkaar en gaan ze samen om met de angst en onzekerheid over de toestand van hun kinderen en kleinkinderen. Zo kreeg Louasna pas te horen dat haar zoon sneuvelde in het kalifaat. 

“Het gevoel dat je niet alleen bent, is heel belangrijk. Wij verstaan elkaar. Niemand oordeelt over een ander.”

Videospeler inladen...

2.      Begrafenis voor onschuldig kinderlijkje

Rudi gaat op stap met de gemeentewerkers van Mosul. Door een gebrek aan professionele bergingsteams staan zij in voor het weghalen van gedode strijders en burgers die vaak al weken onder het puin liggen. Beide groepen eindigen vaak samen in een anoniem massagraf bij een vuilnisbelt. Wanneer het team een kinderlijkje vindt, brengen ze het naar een aparte begraafplaats voor een geïmproviseerde begrafenis. Zij zijn duidelijk: een kind is altijd onschuldig, of het nu tot een onschuldig Iraaks gezin behoorde of tot een IS-familie.

Videospeler inladen...

3.      Oorlogswezen in Bagdad

Honderden mannen en vrouwen sneuvelden in de strijd om het kalifaat. Hun kinderen bleven daardoor alleen achter in het puin. Volledig anoniem worden ze opgevangen in weeshuizen. Dokter Abeer Alchalabi, Iraaks directeur-generaal van Kinderwelzijn, toont ons een weeshuis in Bagdad waar tientallen jonge kinderen toevlucht vonden.

“Ze hebben recht op een leven zonder ellende of geweld, zeker nadat ze die situatie met hun ouders hebben moeten doorstaan.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen