© CARE FOR WILD AFRICA / SWNS.com

Neushoornpoeder en tijgerklauwen weer toegelaten in China

China draait een volledig verbod terug en laat de handel in producten van tijgers en neushoorns weer voorwaardelijk toe. Natuurorganisaties slaan alarm.

Sinds 1993 was de handel in “onderdelen” van tijgers en rinocerossen verboden in China. Poeder van hun hoorns, klauwen, botten of gedroogde penis wordt voor grof geld verkocht als liefdesopwekkend middel, of afrodisiacum.  Er wordt ook genezende kracht aan toegeschreven tegen koorts of  kanker. Ondanks het verbod tiert de zwarte markt welig, en wordt er nog altijd gejaagd op de schaarse exemplaren van de sterk bedreigde diersoorten. Tot in dierentuinen en musea zijn de neushoorns niet veilig.

Nu heeft de Chinese overheid het verbod gedeeltelijk teruggedraaid, er komt een "gecontroleerde handel", bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, kunsthandel en medische toepassingen. Poeder van neushoorn en bot van dode tijgers mag onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt door erkende dokters in erkende ziekenhuizen. Het poeder zou enkel van gekweekte dieren mogen komen.

Als het gaat om antieke hoorns of klauwen, dan kan de overheid er ook mee instemmen dat ze worden gebruikt bij "culturele uitwisselingen". 

Het Wereld Natuur Fonds is bezorgd: “Deze maatregel kan verwoestende gevolgen hebben en is een streep door de rekening van alle pogingen om de dieren in het wild te beschermen.” Een gedeeltelijke legalisering kan ook verwarring stichten. 

Meest gelezen