Sophie Kip

PS stopt onderhandelingen met PTB in Luik

PS-burgemeester Willy Demeyer zet de onderhandelingen met de PTB in Luik stop. "Er waren enkele punten waarop de PS en de PTB elkaar vonden", zegt de lokale PS, "maar de voorstellen van de PTB waren niet precies genoeg en kunnen zorgen voor erg onevenwichtige gemeentebudgetten en schulden." In Wallonië onderhandelt de PTB nog in Herstal en La Louvière. Voor de rest kan de extreemlinkse partij zijn score voorlopig nergens verzilveren.

De reeks begint te lengen. Na Charleroi, Molenbeek en Seraing, springen ook de gesprekken met de PTB in Luik af. PS-burgemeester Willy Demeyer zet eenzijdig de contacten met PTB stop. "De PTB heeft noch de haalbaarheid noch de financiering van haar voorstellen kunnen aantonen", concludeert Demeyer na drie onderhandelingen met de PTB. Eerder had lijstduwer en nationaal kopstuk Raoul Hedebouw al aangegeven dat een coalitie in Luik hem "erg onwaarschijnlijk" leek. 

PTB wou in Luik inzetten op meer sociale woningen, het behoud van open ruimte, gratis bussen en een lagere verloning voor het bestuur. Maar daarvoor wil de PTB vooral terugkeren naar een Luik met schulden "zoals in de sombere jaren '80", meer belastingen invoeren en revolteren tegen andere beleidsniveaus, zegt de PS. "De PTB is er niet in geslaagd de campagnemodus te verlaten, een verantwoordelijke houding aan te nemen en zich als een stevige partner voor het bestuur te tonen", concludeert de PS.

De PTB reageert teleurgesteld op de eenzijdige beslissing van de PS. Volgens Hedebouw waren de gesprekken nochtans "constructief" en legde de PTB "concrete voorstellen op tafel". "De PS heeft verschillende keren aangegeven dat ze het beleid van de afgelopen jaren wil verderzetten", schrijft Hedebouw op Twitter. "Omdat het aantal sociale woningen afnam en de publieke diensten verminderden, kan de PTB zich echter niet inschrijven in dat programma."

In Wallonië wordt er nog onderhandeld met de PTB in Herstal en La Louvière. Maar in beide gevallen heeft de PS een absolute meerderheid en is de PTB dus overbodig. In Vlaanderen zit de PVDA (de Nederlandstalige naam voor PTB) nog rond de tafel in het Antwerps district Borgerhout en Zelzate. 

In Luik zetten de socialisten intussen hun gesprekken verder met de vijf andere partijen die een plaats in de gemeenteraad wisten te veroveren: MR, Vert Ardent, cdH, Vega en DéFI. 

Meest gelezen