De laatste hoop voor PVDA: krijgt Zelzate straks een communistische schepen? 

PVDA heeft moeite om zijn goede score bij de gemeenteraadsverkiezingen te verzilveren. Zowat alle onderhandelingen in Wallonië en Brussel springen een voor een af. Toch lijkt er nog één donkerrood lichtpuntje voor de partij: Zelzate. Wat is daar aan de hand? En wat zou het betekenen om een communistische partij in het gemeentebestuur te hebben? 

Winnen, maar niet scoren. In het voetbal lijkt dat een contradictie, maar in de politiek kan het. Het is wat de PVDA/PTB overkomt na de lokale verkiezingen. De partij verdriedubbelde zijn zitjes in de gemeente- en districtraden, maar lijkt nergens te kunnen besturen.

Het leeuwendeel van die zitjes verdiende de partij in Wallonië en Brussel, maar noch in Charleroi, noch in Molenbeek en noch in Seraing slaat de donkerrode vlam in de pan. Ook de onderhandelingen in Luik, waar nationaal kopstuk Raoul Hedebouw de lijst duwde, sprongen af. Volgens de lokale PS waren de voorstellen van PTB "financieel niet haalbaar". 

De PTB zit nog aan tafel in Herstal en La Louvière, maar bij kopstuk Germain Mugemangango klinkt er weinig hoop: "We hangen telkens af van het initiatief van de PS." En de partijtop van de PS hypothekeert volgens hem alle lokale onderhandelingen: "Ze willen aantonen dat een stem voor de PTB nergens toe leidt", zegt hij. Bovendien heeft de PS een absolute meerderheid in Herstal en La Louvière en is PTB dus overbodig. 

Lees verder onder de afbeelding.

In Charleroi sprongen de onderhandelingen tussen de PTB en huidig burgemeester Paul Magnette (PS) af.

Zelzate donkerrood

Dan moet het in Vlaanderen gebeuren. De enige plek waar de PVDA momenteel bestuurt is in het Antwerps district Borgerhout. Daar levert de partij met Zohra Othman één districtsschepen. De nieuwe lijsttrekker Jos D'Haese klinkt positief over de gesprekken in Borgerhout, waar Groen de leiding neemt: "We hopen dat we deel uitmaken van de wijze beslissing van Groen", zegt D'Haese. "De gesprekken lopen alvast open en constructief. Na de herfstvakantie gaan we verder." 

Blijft het dan bij Borgerhout, één district in Antwerpen? Nee, er is meer. Ook in Zelzate heeft de PVDA nog wat achter de hand. Met een score van 22,8 procent en zes zetels is de PVDA in Zelzate geen te verwaarlozen factor. Meer nog, er zijn in Zelzate maar twee mogelijke scenario's: ofwel een paars bestuur van liberalen en de SP.A, ofwel gaat de SP.A er met de PVDA in zee. 

En net daar spant het schoentje. De SP.A weigert om opnieuw in het bestuur te stappen met de liberale burgemeester Frank Bruggeman. En op hun beurt weigeren de liberalen dan weer om afstand de doen van hun kopman. "Als de partij 2000 stemmen haalt, en 1300 daarvan zijn voor mij, dan breek je niet zomaar", zegt een geruste Bruggeman. Gisteren bewees zijn partij naar eigen zeggen nogmaals dat ze als een blok achter hun kopman staan door tijdens een vraag van de oppositie de gemeenteraad te verlaten om samen op café te gaan. Tussen de SP.A en de liberalen wordt dan ook niet gepraat. 

Het loopt goed. We laten weten wanneer we samen met een bericht naar buiten komen 

Geert Asman, PVDA-kopman in Zelzate

Dan maar donkerrood? De SP.A en de PVDA zijn volop aan het onderhandelen in Zelzate. Ze wikken en wegen hun woorden. Maar de PVDA-lijsttrekker Geert Asman klinkt toch enthousiast. "We zijn tevreden met de vorderingen in de onderhandelingen met SP.A. Het loopt goed", zegt hij. "We laten weten wanneer we samen met een bericht naar buiten komen." 

Lees verder onder de afbeelding.

PVDA-kopman in Zelzate Geert Asman is hoopvol over de vorderingen in de onderhandelingen met SP.A in Zelzate.

Revolutie?

Stel dat Zelzate donkerrood kleurt, wat betekent dat dan, een communistische partij in het bestuur? Zelf neemt Asman het woord “communisme” niet in de mond omwille van “de slechte bijklank". “De hele partij heeft daar al afstand van genomen bij het vernieuwingscongres in 2008”, aldus Asman.

Hij spreekt eerder van een "links-marxistische" partij. What’s in a word? “We baseren ons op de analyses van Karl Marx”, zegt Asman. “Over hoe de rijkdom vandaag is verdeeld, bijvoorbeeld. Het kapitalisme is vandaag zeer extreem”, vindt hij. En de revolutionaire kant van het communisme, wat blijft daarvan over? Asman ziet zichzelf als een "voorzichtige revolutionair".

Een revolutie op gemeentelijk niveau, dan? "Het betekent dat we minder aan de privé zullen verkopen", legt Asman uit. "Het rusthuis in Zelzate was bijvoorbeeld nooit verkocht met ons in het bestuur." Hij wil ook af van de milieubelasting in Zelzate. "87 procent van de belastingen komt van gewone mensen en maar 13 procent van grote bedrijven", besluit hij. 

Meest gelezen