Videospeler inladen...

Trump wil einde maken aan automatisch staatsburgerschap

Wie in de Verenigde Staten geboren wordt, is automatisch een Amerikaans staatsburger, of zijn of haar ouders nu Amerikanen zijn of niet. Dat staat zo in de Amerikaanse grondwet, maar als het van president Donald Trump zou afhangen, komt er een einde aan het Birthright Citizenship. 

Het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet voorziet dat iedereen die in de VS geboren wordt, automatisch Amerikaans staatsburger is. Maar daar wil Donald Trump een einde aan maken, heeft hij gezegd in een korte video van het programma "Axios on HBO".

"We zijn het enige land ter wereld waar iemand binnenkomt en een kind krijgt, en het kind is automatisch een burger van de Verenigde Staten... met al zijn voordelen en uitkeringen. Dat is belachelijk. Dat is belachelijk. En het moet ophouden", zei Trump.

Hij neemt een loopje met de werkelijkheid, want in meer dan 30 landen, waaronder Canada en Mexico, is het geboorterecht op een gelijkaardige manier geregeld.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Of Trump zomaar kan tornen aan het meer dan 150 jaar oude amendement van de grondwet, is nog maar de vraag. In de video beweert Trump dat een presidentieel decreet met zijn handtekening kan volstaan om een einde te maken aan het Birghtright Citizenship, maar diverse experten menen dat het niet zo eenvoudig is als hij het voorstelt.

In elk geval past zijn voornemen in de verkiezingscampagne, één week voor de "midterms". Ook zijn plan om meer dan 5.000 militairen te sturen naar de grens met Mexico om de migrantenkaravaan af te schrikken, moet gezien worden in het licht van de tussentijdse verkiezingen.   

VIDEO: bekijk hieronder het verslag van "Het journaal" over de vluchtelingenkaravaan

Videospeler inladen...

Meest gelezen