Videospeler inladen...

Vlamingen in Venetië: "Nog nooit gezien; met onze voeten in het water op restaurant" 

Venetië is gisteren getroffen door een van de ergste overstromingen in de laatste 100 jaar.  Isabel Devos en Hanne Van Corenland zijn gisteravond laat aangekomen en doen hun verhaal aan VRT NWS. "Valiezen en kleding nat en met de voeten in het water op restaurant."

Er werd gisteren een waterpeil van 156 centimeter boven de zeespiegel gemeten, maar de kritieke drempel van 160 centimeter, die gevreesd werd, is de voorbije nacht niet bereikt. 

Isabel Devos, die gisteren naar Venetië vertrokken is, doet haar verhaal. "Wij zijn hier gisteravond redelijk laat aangekomen. We hadden al een slechte vlucht met veel turbulentie. Vlak voor we gingen landen, zag ik dat alles onder water stond. Toen begon ik al te panikeren." 

"Na onze aankomst zijn we naar de watertaxi's gestapt. Er voeren al geen boten meer uit. Het hele gebied was afgesloten. We hebben uiteindelijk nog één boot kunnen nemen. De golven waren metershoog. Het was echt bangelijk. Ik ben nog altijd onder de indruk." 

De golven waren metershoog. Ik ben nog altijd onder de indruk. 

Isabel Devos

"Het is de derde keer dat ik hier ben: ik heb dit nog nooit gezien.  Toen we aankwamen op het San Marco-plein, stond alles onder water, we mochten er niet meer door. Via heel veel omwegen, met laarzen en natte broeken en met onze bagage in de lucht, hebben we geprobeerd een weg te zoeken naar het hotel. Ik heb mensen met buggy's gezien met kleine kinderen die door het water moesten. Het is de hel. Ik heb het nog nooit gezien." 

Devos heeft er nog geen zicht op hoe haar vakantie verder zal verlopen. "Normaal vertrokken we vandaag naar een ander hotel aan de Rialto-brug, maar ik weet niet of we daar gaan geraken. Al onze kleding is nat. De verwarming is hier ook uitgevallen. De mensen zijn hier wel wat gewoon, maar dit heb ik nog nooit gezien. Ik heb foto's van het San Marco-plein, het is niet te geloven." 

(lees verder onder de foto's) 

Isabel Devos
Isabel Devos

"Ook op restaurant zaten we met onze voeten in het water"

Ook Hanne Van Corenland, die met haar familie voor de 80e verjaardag van haar oma een verrassingsreisje had gepland, is gisteravond aangekomen in Venetië.  

"We waren al ingelicht en hadden onze laarzen dus al aan. Toen wij hier aankwamen, kwam het water wel tot aan onze bovenbenen en waren onze laarzen echt niet hoog genoeg." 

(lees verder onder de foto)

Hanne Van Corenland

Het hotel had een drager gestuurd om de bagage op een karretje te vervoeren. "Ook dat was niet hoog genoeg, dus onze koffers en kleding zijn ook wel nat geworden. Maar gelukkig moesten we onze bagage al niet zelf dragen en wist hij ook de weg naar het hotel." 

Op restaurant zaten we ook met onze voeten in het water. 

Hanne Van Corenland

"Veel winkels en restaurants waren dicht door de wateroverlast. We waren uitgehongerd en hebben dan toch nog een plekje in een restaurantje gevonden. Daar zaten we ook met onze voeten in het water. "

Op dit moment zijn de straten droog in Venetië, maar vanmiddag is het springtij en dan zou alles opnieuw onder water kunnen komen te staan. 

Hanne Van Corenland

"Ander hotel moeten zoeken"

Ook Johannes Gobyn kwam gisteravond laat aan in Venetië. "Eerst werd onze vlucht geannuleerd door de stakingen bij Aviapartner.  We boekten de laatste vrije zitjes op een andere vlucht." 

Bij aankomst was het onmogelijk om hun hotel, dat op een klein eiland lag, nog met een watertaxi te bereiken. "Het personeel moest noodgedwongen zelf in het hotel blijven slapen. Na veel zoeken hebben we een ander hotel gevonden. Gelukkig hadden we onze laarzen mee." 

Katrien Huybrechts was dit weekend al in Venetië. Ze liep er toen samen met Rik Possemiers de marathon, ook al in zware regen. 

Rik Possemiers
Rik Possemiers

Volg VRT NWS ook via Instagram:

Meest gelezen