Beelden van de Suchiate-rivier die Mexico en Guatemala verbindt
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

VS stuurt meer dan 5.000 soldaten naar grens met Mexico

Het Amerikaanse leger stuurt 5.200 soldaten naar de grens met Mexico in afwachting van de komst van de groep migranten uit Centraal-Amerika, die al meer dan een week op weg zijn naar "het beloofde land".

De zogenoemde "migrantenkaravaan", die honderden of zelfs duizenden mensen telt, bestaat voor een groot deel uit mensen uit het Centraal-Amerikaanse Honduras, die op de vlucht zijn voor het bendegeweld, de corruptie en de werkloosheid in hun land. Ze doorkruisten al Guatemala en een deel van Mexico. VS-president Trump waarschuwde hen al herhaaldelijk dat ze niet zullen worden toegelaten in de VS.

Ongeveer 800 soldaten zijn intussen in Texas aangekomen, bevestigde generaal Terrence O'Shaughnessy gisteren op een persconferentie in het Pentagon. Zij zijn de eerste troepen die ontplooid zullen worden in Texas, Arizona en Californië. De rest zou tegen het einde van de week in het grensgebied moeten arriveren.

De soldaten gaan de leden van de grenswacht CBP en van de nationale garde steunen, klinkt het. Er worden ook helikopters gestuurd.

"Onze bevelen zijn duidelijk", aldus de generaal. "We willen de grens beveiligen." Kevin McAleenan van de grenswacht voegde eraan toe: "we moeten voorbereid zijn op grote groepen en vermijden dat die op een gevaarlijke en illegale manier de VS binnenkomen".

Intussen biedt Mexico de migranten hulp aan, als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Het land kreeg al zo'n 1.743 asielaanvragen, maar de meeste migranten willen toch doorreizen naar de VS.

Critici wijzen erop dat Trump de migrantenkaravaan gebruikt als afleidingsmanoeuvre in de kiescampagne voor de "midterms" volgende week. Van hoogdringendheid lijkt alvast geen sprake, want de migrantenkaravaan -die te voet onderweg is- zou pas binnen enkele weken aan de grens met de VS arriveren.

Meest gelezen