Waarom we "Voor de zonden van de vaders" gemaakt hebben

De documentaire reeks “Voor de zonden van de vaders”, die vanavond start op Canvas, is geen pamflet, noch neemt VRT NWS daarin stelling in. Wel werpt de reeks zijn licht op vier vragen waarop onze samenleving een antwoord moet bedenken.

Wat met de kinderen van de Belgische IS-strijders in Syrië en Irak? Het is een debat dat, met de horror van IS in het achterhoofd, om begrijpelijke redenen weerstand oproept. Maar dat debat zal niettemin gevoerd moeten worden.

Hoe moet het nu verder, na IS?

“Voor de zonden van de vaders” is het slotstuk van een vierluik over IS waar de Vranckx-redactie sinds 2015 aan werkt. Daarin werd achtereenvolgens gepeild naar het waarom van de Belgische IS-strijders (“Mijn jihad”, 2015), kwamen de slachtoffers van de aanslagen in Brussel aan het woord (“Een dag als geen ander”, 2016) en trokken Vranckx en zijn team naar Syrië en Irak. Drie jaar lang gingen ze op zoek naar de slachtoffers, de gruwel van de terreur én de strijders tegen IS (“IS in het vizier”, 2017).

In elke oorlog heb je een voor en een na, en daders en slachtoffers. “Voor de zonden van de vaders” belicht een laatste, tot nu toe onbelicht facet van het IS-tijdperk: de menselijke erfenis.

Wat doet België met de kinderen?

Van de Belgische IS-strijders, mannen en vrouwen, is duidelijk wat met hen moet gebeuren: ze moeten berecht worden.  “Voor de zonden van de vaders” draait om de kinderen van die strijders, die vaak te jong zijn om ook maar enige verantwoordelijkheid te dragen. 

Hoe gaan we verantwoordelijk om met dit probleem?

Elk land heeft een verantwoordelijkheid tegenover zijn burgers. Elk van de kinderen in “Voor de zonden van de vaders” is een kind van een Belgisch staatsburger. 

Bovendien gaat het ook om de verantwoordelijkheid die ons land draagt tegenover zijn strategische bondgenoten. De Koerdische strijders die in Syrië het veldwerk hebben gedaan in de strijd tegen IS, vragen ons land om zijn burgers terug te nemen. Gaan we daarop in?

Wat is de veiligste oplossing voor ons land?

Het debat over de IS-kinderen is ook een veiligheidsdebat. Wat is de veiligste piste die ons land daarin kan bewandelen? Wat is de beste manier om extremisme en de terreurdreiging te controleren?

Over elk van deze vragen zal een moreel, juridisch en maatschappelijk debat gevoerd moeten worden. Experten zullen daar, elk vanuit hun expertise, aan moeten bijdragen. Met “Voor de zonden van de vaders” willen we dat debat openen.

"Voor de zonden van de vaders", vanaf vanavond om 21:10 op Canvas.

VIDEO: Rudi Vranckx geeft in "Het journaal" uitleg over "Voor de zonden van de vaders"

Videospeler inladen...

Meest gelezen